Hoe start je met een verbouwing?
Bij een verbouwing komt heel wat te kijken. Je moet offertes opvragen, eventueel een vergunning aanvragen, de werken opvolgen… Maar welke zaken mag je echt niet vergeten? Voor een vlotte verbouwing overloop je best onderstaande stappen.
Doe inspiratie op
Bijna elke verbouwing start met het opzoeken van inspiratie. Gelukkig is er aan inspiratie geen gebrek. Er zijn namelijk verschillende bouw- en interieurmagazines waar je ideetjes kan opdoen. Ook het internet bulkt van de inspiratie. Daarnaast zijn er diverse online hulpmiddelen.
Controleer de structurele stabiliteit
Ben je van plan om grote structurele verbouwingen te doen, waarbij je bijvoorbeeld muren gaat uitbreken? Dan controleer je best op voorhand de structurele integriteit van de woning. Dat kan op basis van de bouwplannen. Ben je niet zeker? Roep dan de hulp van een stabiliteitsingenieur in.
Houd er rekening mee dat voor bepaalde werken een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Vaak heb je tevens een architect nodig. Vraag raad aan de dienst stedenbouw om het geldende reglement in jouw gemeente/stad na te kijken.
Maak een financiële raming
Bij elke verbouwing speelt het budget een belangrijke rol. Dit bepaalt namelijk welke werken je kan uitvoeren, de materiaalkeuzes, enz. Het is geen slecht idee om een kleine buffer op te bouwen en bijvoorbeeld een reserve van 10 à 15 procent te voorzien. Zo ben je voorbereid op (eventuele) tegenslagen.
Kijk ook even welke werken je voor eigen rekening kan nemen. Op deze manier kan je heel wat geld uitsparen. Nog een goede manier om budgetvriendelijk te verbouwen is door meerdere offertes op te vragen. Goed vergelijken is dus de boodschap.
Maak een planning
Een goede planning is essentieel voor een vlotte verbouwing. Overloop alle stappen en noteer wanneer elke aannemer begint/stopt en wanneer je bepaalde materialen nodig hebt. Een beetje speelruimte inplannen kan ook geen kwaad.
Controleer regelmatig de werken
Eens gestart met de verbouwingen controleer je best regelmatig de opgeleverde werken (tenzij je alles zelf doet, natuurlijk). Door deze controle kan je fouten in de uitvoering opsporen, bijvoorbeeld een leiding die niet goed gepositioneerd is of een raam dat naar de verkeerde kant opengaat. Heb je fouten gezien? Contacteer dan direct de aannemer (eventueel via een aangetekende brief).