Riolering
Sommige ideeën en uitvindingen zijn zo geniaal dat we ze vandaag nog steeds gebruiken. Denk aan kleine dingen, zoals de paperclip, maar ook aan veel grotere plannen. In die laatste categorie valt riolering, het wegvoeren van afvalwater door een verborgen stelsel van leidingen, buizen en pijpen. Er zijn ontdekkingen gedaan van rioolstelsels van vijfduizend jaar oud, maar bekender is de Romeinse ‘Cloaca Maxima’, het grote riool dat al het afvalwater van Rome naar de Tiber voerde.
Natuurlijk zijn er in de loop der jaren, in de loop der eeuwen zelfs, de nodige veranderingen doorgevoerd. De eerste riolen waren bijvoorbeeld open. Dat gaf niet alleen een hoop stank en smerigheid, het zorgde er ook voor dat bacteriën en ziekteverwekkers een heerlijke broedplaats hadden. Het werd opgelost door riolen te overdekken en deze later ondergronds aan te leggen. Dat gebeurt nu nog steeds. De rioleringskanalen volgen overigens nog steeds de straten, zoals in het oude Rome al gebruikelijk was.
Wel worden er nu heel andere materialen toegepast. De Cloaca Maxima was bijvoorbeeld gemetseld, terwijl men nu gebruik maakt van vooraf gefabriceerde betonnen buizen of pijpen van PVC. Over het algemeen dienen die laatste buizen als de ‘haarvaten’ van het netwerk, terwijl de grote aders van beton zijn gemaakt. Als het afvalwater het riool in gaat is dat het begin van een lange reis. Het uiteindelijke reisdoel is een waterzuiveringsinstallatie. Daar worden alle resten, bacteriën en chemicaliën uit het water gehaald, waarna het weer als drinkwater kan worden gebruikt.
Riolering is niet gratis: jaarlijks geeft een gemiddelde gemeente er ruim ’n miljard euro aan uit. Dat geld moet ergens vandaan komen, dus burgers betalen een zogenaamde rioolheffing. In Nederland betaalt een gezin ongeveer 150 euro per jaar, maar dat is een bedrag dat per gemeente kan verschillen. Sommige woningen zijn niet op het riool aangesloten, maar lozen hun afvalwater in een zogenaamde ‘septic tank’ (of ‘septische put’). Als die vol is wordt ‘ie leeggezogen, waar wél voor moet worden betaald.