Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Ontstoppen

Afvoerleidingen zijn bedoeld voor het afvoeren van vervuild water. Dit is een eenvoudige manier om het water op het riool te kunnen lozen. Echter kunnen er stoffen in de leidingen terecht komen die voor verstoppingen zorgen zoals vet en dergelijke. Het gevolg van een verstopping is dat de leiding steeds nauwer wordt en het water niet goed meer kan wegstromen.

Men kan proberen om met een zogenaamde plopper de verstopping op te heffen. Een plopper is een zuignap die op een steel is geplaatst. Door deze op de afvoerleiding te plaatsen en de leiding vacuüm te zuigen kan er een deel van de verstopping los komen te zitten waardoor deze kan worden weggespoeld. Een plopper is geschikt voor het oplossen van een lichte verstopping. Is de verstopping zwaarder dan kan men beter een ontstoppingsveer gebruiken. Dit is een spiraalveer waaraan een boorkop of een klauwtje is bevestigd. Doordat de spiraalveer bovendien is uitgerust met een draaiende handgreep kan de verstopping als het ware worden weggeboord. Zowel de plopper als de ontstoppingsveer worden mechanische ontstoppers genoemd.

Verstoppingen kan men echter ook opheffen door gebruik te maken van een chemisch ontstoppingsmiddel. In de meeste gevallen wordt hiervoor natriumhydroxide gebruikt. Deze stof kan in water zijn opgelost (vloeibare ontstopper) of vast zijn (in de vorm van witte korrels). De meest gebruikte toepassing is om een kleine hoeveelheid ontstopper in de afvoer te schudden waarop dan kokend water wordt gegoten. Het water dient men echter voorzichtig en met kleine hoeveelheden tegelijk toe te voegen.

Lees ook
ontstopping
Ontstoppingsdienst
afvoer
Riolering
afvoerleidingen
Afvoerleidingen
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
isolatie woning
Woning isoleren
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen
Spanplafond
badkamer met instapdouche
Instapdouche in bestaande badkamer