Afvoerleidingen
Afvoerleidingen zijn, zoals het woord zegt, leidingen ten behoeve van de afvoer van met name verontreinigd water. Dit kan water zijn afkomstig van het toilet, het bad of de douche maar ook van de wasmachine of de vaatwasser.
Het aanleggen en/of aanpassen van afvoerleidingen moet deskundig en volgens de voorschriften van een nutsbedrijf worden uitgevoerd. De producten die men gebruik moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen (A-kwaliteit). Bovendien dient men te zorgen dat de leidingen zo min mogelijk zichtbaar zijn.
Water dan moet worden afgevoerd verdwijnt in de meeste gevallen in een buis die gemaakt is van pvc. Deze buizen zijn in de meeste gevallen in een verticale positie geplaatst en monden uiteindelijk uit in het riool. De afvoer van een toilet heeft een diameter van 110 centimeter. Alle andere afvoerbuizen hebben een doorsnee van doorgaans 32, 40, 50 of 75 millimeter. Aan het begin van een afvoerbuis zit altijd een stankafsluiter of een sifon bevestigd. Deze moet men altijd goed kunnen bereiken wanneer er verstoppingen optreden. Deze kunnen vanaf dit punt namelijk worden verholpen.
Voordat men aan afvoerleiding gaat werken dient men eerst de waterleiding af te sluiten om waterschade te voorkomen. Men draait hiervoor de hoofdwaterkraan dicht en zet daarna alle kranen in het pand open. Het komt soms voor dat vertakkingen een eigen stopkraan hebben waardoor het niet nodig is om het gehele systeem af te sluiten. Alleen het deel waaraan men gaat werken is dan voldoende. Het water in de leiding loopt dan weg via het stopkraantje.