Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Opritten

Een oprit aanleggen kan in verschillende vormen, formaten en materialen. Aangezien de oprit een grote invloed heeft op het uitzicht van jouw woning, is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Een overzicht van de mogelijke materialen voor opritten, de bijhorende prijzen en andere interessante tips ontdek je hier.

Ga snel naar: Soorten opritten & PrijzenHoe de juiste keuze maken?Tips

 

 

Soorten opritten & Prijzen

Een oprit aanleggen kan met verschillende materialen. De keuze hangt daarbij vooral af van de gewenste look en het beschikbare budget. Een overzicht van de meest voorkomende mogelijkheden:

 

1. Oprit kasseien

Kasseien als bestrating voor een oprit zijn vooral populair omwille van hun authentieke look. Verder zijn ze sterk en duurzaam. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 soorten kasseien. Kasseien op basis van stollingsgesteente, bvb. porfier, graniet of basalt, en kasseien op basis van of zandgesteente zoals gres, kandla of hardsteen.

Richtprijs oprit kasseien: €35 à €45 per m²

 

2. Asfalt oprit

Op zoek naar een onderhoudsvriendelijke en strak ogende oprit? Dan is een asfalt oprit misschien wel een goed idee. Er is geen sprake van voegen, dus ook niet van onkruid. Vooral als het gaat om een grote oprit is het relatief goedkoop om een oprit te asfalteren.

Richtprijs asfalt oprit: €35 à €150 per m²

 

3. Oprit klinkers

Klinkers bestaan er in allerlei formaten en kleuren. Daarbij kan je, net zoals bij kasseien, kiezen voor verschillende legpatronen waardoor je van jouw oprit een uniek exemplaar kan maken. Binnen het assortiment klinkers wordt een onderscheid gemaakt tussen kleiklinkers en betonklinkers. Kleiklinkers hebben en erg authentieke look, betonklinkers zijn robuuster en goedkoper. Let wel, voor een oprit moeten de klinkers in principe minimaal 7cm dik zijn om te voorkomen dat ze scheuren wanneer er een auto over rijdt.

Richtprijs asfalt oprit: €20 à €50 per m²

 

4. Oprit tegels

Betontegels, keramische tegels, tegels in natuursteen, grindtegels, … Een oprit betegelen kan met verschillende materialen. Hoe dan ook kies je voor een sterk, duurzaam en stijlvol resultaat. Betontegels zijn waarschijnlijk het populairst. Deze zijn goed bestand tegen vriestemperaturen en beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Richtprijs tegels oprit: €30 à €60 per m²

 

5. Split en grind

Een oprit met steentjes wordt vaak gekozen als tussentijdse oplossing. Geen wonder, want het is erg eenvoudig aan te leggen en relatief goedkoop. Vaak gebruikt men split of grind.

Split is hoekig van vorm en ontstaat door het splijten van natuursteen. Een populaire soort is dolomiet. Grind komt dan weer van rotsen en is door verloop van tijd rond en glad geschuurd door stromend water, zand en ander gesteenten. Berggrind, riviergrind en zeegrind zijn er enkele voorbeelden van. In vergelijking met split voelt grind zachter aan. Split blijft wel beter op zijn plaats liggen.

Richtprijs tegels split/grind: Vanaf €10 per m²

 

oprit aanleggen beton

 

Hoe maak je de juiste keuze?

Welk soort oprit is nu geschikt voor jou? Gezien de vele mogelijkheden kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Om jouw keuze te vergemakkelijken kan je jezelf het volgende afvragen:

  • Wat is mijn beschikbare budget?
  • Wat vind ik zelf mooi?
  • Wat past het best bij de stijl van mijn woning?
  • Wil ik (veel) tijd besteden aan het onderhoud van mijn oprit?

 

Tips oprit aanleggen

1. Bij het aanleggen van een oprit wordt de vorm en de ligging bepaald door de grootte van het perceel, de plaats waar de woning en eventuele garage zich bevinden en natuurlijk de mogelijkheden die voertuigen hebben om toegang te krijgen.

2. Hou rekening met het kostenplaatje dat het aanleggen van een oprit met zich meebrengt. Hoe groter de oprit, hoe meer materiaal men nodig heeft en hoe meer tijd (arbeidskosten) en geld de oprit zal kosten. Sommige aanlegmethoden voor opritten vereisen groot en zwaar materiaal zoals vrachtwagens of machines. Ga vooraf goed na of er voldoende toegangsmogelijkheden zijn voor dergelijk materiaal.

3. Bedenk op voorhand of er naast de oprit bijvoorbeeld ook boordstenen, verlichting, … moet worden aangelegd. Het is belangrijk om tijdig het nodige te voorzien. Zo kan men de bekabeling voor verlichting beter voorzien voordat de oprit wordt aangelegd.

 

TIP: Een oprit aanleggen is geen simpele klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Je doet er dan ook goed aan een vakman in te schakelen om jouw oprit aan te leggen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van een mooi eindresultaat en kwaliteit op lange termijn. 

 

Offertes ontvangen voor bestrating

Een nieuwe oprit of terras laten aanleggen door een gespecialiseerd aannemer? Via onderstaand formulier kan je online prijsaanvragen indienen bij gespecialiseerde aannemers actief in jouw regio. Nadat het formulier is ingevuld kunnen maximaal 3 verschillende aannemers een voorstel indienen.

 

 

 

 

 

Lees ook
oprit aanleggen
Sectionale poort
opritten
Aanleg oprit
nidagravel
Nidagravel
dolomiet oprit
Dolomiet oprit
rolpoort
Rolpoort
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
isolatie woning
Woning isoleren
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen