Iedereen die een oprit wil aanleggen dient goed na te denken over het te gebruiken materiaal, de kosten die de aanleg met zich meebrengt, de toegangsmogelijkheden, welke experts men nodig heeft bij de klus en wat men juist zelf kan doen. Hoewel de aanleg van een oprit niet gemakkelijk is zijn er altijd wel een aantal zaken die men zelf kan uitvoeren. Door zelf bepaalde dingen te doen kan men besparen op het totale budget.

Voordat men met de aanleg van een oprit begint kan men het beste eerst advies in gaan winnen bij een expert op dit gebied zoals een aannemer of een tuinarchitect. Deze personen kunnen advies geven over het te gebruiken materiaal en de meest handige aanpak. Men kan bij de aanleg immers op veel gebieden de fout ingaan.

Zo moet men bijvoorbeeld rekening houden met de juiste uitgraafdiepte voor het te gebruiken oppervlaktemateriaal. Men vergeet ook vaak om de juiste hoogte van de oprit te (laten) berekenen. Het water kan daardoor niet of verkeerd van de oprit aflopen zodat er gaten en plassen kunnen ontstaan. Professionals kunnen in veel gevallen goede adviezen geven wat de oppervlaktematerialen betreft. Het ene materiaal is immers beter geschikt voor een bepaald type oprit dan de andere.

Een andere veel gemaakte fout is de tegels of de stenen direct in het zand leggen. Hierdoor komen deze ongelijk te liggen en loopt men het risico op het verzakken van de oprit. Geen solide ondergrond kan eveneens tot schade aan de oprit leiden.