Plafondventilator
Over het weer hebben mensen altijd wel wat te klagen. In de winter is het veel te koud, in de herst is het te nat, in de lente komt de zon niet genoeg door en in de zomer is het weer te heet. Als het te koud is kun je makkelijk de verwarming een graadje hoger instellen of de kachel ontsteken. De temperatuur verlagen is een stuk lastiger. Natuurlijk kun je met zonwering een hele hoop warmte buiten houden, maar als het kwik van de binnentheromometer eenmaal stijgt krijg je die niet meer zo simpel naar beneden. Een ventilator kan dan voor wat verkoeling zorgen. Zeker een plafondventilator is dan een goede aanschaf!
Hoewel je dit apparaat in Nederland en België nog niet zoveel tegen komt (je ziet veel meer plafondventilator in de VS of in de landen rond de Middellandse Zee) is het al een oude uitvinding. Hij verscheen voor het eerst in de VS, in de negentiende eeuw. In 1882 introduceerde Philip Diehl de eerste elektronische plafondventilator. In de loop der jaren is zijn ontwerp grotendeels gelijk gebleven, maar is het ook geëvolueerd. De praktische functie is aangevuld met een decoratieve: een plafondventilator is sfeerbepalend en kan een schitterend woonaccessoire zijn.
Plafondventilatoren zijn in allerlei variëteiten te verkrijgen. Natuurlijk zijn er verschillen wat betreft het uiterlijk (denk aan materiaal, kleur en grootte), maar ook de prestaties lopen flink uiteen. Koop daarom niet zomaar een plafondventilator: laat je eerst goed adviseren en kijk wat voor jouw situatie de beste koop is. Houd dan rekening met de grootte van de kamer (een basismodelletje in een balzaal biedt niet zoveel verkoeling en een complete windturbine in een studentenflat is ook geen handige zet) en het gebruik. Verwacht je ‘m veel aan te hebben is het raadzaam om te kiezen voor een duurzamer en robuuster (en waarschijnlijk ook iets duurder) type.