Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Wat is airconditioning?

Bij airconditioning wordt er vaak gedacht aan het koelen van lucht. Maar er is veel meer mogelijk met een airconditioning. Deze kan namelijk koelen, verwarmen, zuiveren, ventileren en ontvochtigen. Er zijn verschillende soorten en het ene apparaat kan meer dan het andere, ideaal dus als je specifieke eisen of noden heeft.

Voordat je voor een bepaalde airconditioning gaat kiezen is het daarom aan te raden dat je de tijd neemt om de verschillende soorten te bekijken en pas dan je keuze maakt (eventueel eerst advies inwinnen bij een deskundige op dit gebied).

 

airco in huis

 

Soorten airconditioning.

Er bestaan verschillende soorten airconditioning, we kunnen ze opsplitsen in vier rubrieken.

  • Mobiele airconditioning: deze wordt vaak gebruikt voor het afkoelen van een kleinere ruimte. Deze staat vaak op wieltjes en is licht van gewicht. Je kunt hem gemakkelijk verplaatsen en dat is een groot voordeel. ’s Avonds in de slaapkamer en overdag in je bureau? Dat is helemaal geen probleem met een mobiele airconditioning.
    Het afvoeren van de warmte zal gebeuren met behulp van een afvoerbuis. Deze moet je niet speciaal installeren of bevestigen, maar kan bijvoorbeeld door het raam hangen. Enig minpuntje aan dit type van airconditioning is het geluid dat deze airco produceert, maar ook dat dit type meestal meer energie verbruikt ten opzichte van iets duurdere systemen.
  • Split airconditioning: dit wordt ook wel de vaste airconditioning genoemd. Deze heeft een binnen- en een buitendeel en die zijn weer met elkaar verbonden. Het motorblok moet je buiten plaatsen en hierdoor heb je geen last van het geluid, een groot voordeel! Het gedeelte dat binnenshuis bevestigd zal worden is meestal relatief klein en zal voor weinig of geen overlast zorgen.
  • Multi split airconditioning: dit is hetzelfde als de split airconditioning, maar je kunt hierbij de buitenunit verbinden met meerdere binnenunits. Diverse ruimten kunnen vanaf nu apart worden verwarmd en/of worden gekoeld. Dit type is interessant voor grotere ruimtes zoals burelen omdat er ook een mogelijkheid is om meerdere buitenunits te installeren en het aantal ruimtes die gekoeld kunnen worden vergroten.
  • Raamkoelers: de koelers worden veel gebruikt en zijn gemakkelijk te installeren. Je kunt de raamkoelers boven de deur of boven een venster installeren. De installatie zal op zich niet zeer moeilijk zijn, maar wel wat tijd in beslag nemen omwille van het breekwerk dat hiermee gepaard gaat.

 

Modellen airconditioning.

Er zijn verschillende modellen airconditioning. Daarbij kan er in eerste instantie gedacht worden aan de vloerairconditioning. Zoals de naam al doet vermoeden staat dit model op de vloer en het kan met beugels aan de muur vast worden gemaakt. Wie heel erg veel belang hecht aan zijn interieur denkt over dit model best wel even na, want het zal enorm opvallen.

Er kan ook gekozen worden voor de plafondairconditioning, deze wordt aan het plafond bevestigd en werkt volgens hetzelfde principe als een vloerairconditioning. Het voordeel is wel dat met een omkasting het uitzicht van de airco een beetje verborgen kan worden. De wandairconditioning is ook een optie. Het is een zeer populair type van airco en het wordt in een kleine ruimte gebruikt. Je kunt deze op eenvoudige manier bevestigen.

Er is ook nog een cassette airconditioning. Deze is vaak onzichtbaar en minder nefast voor het interieur, omdat er veel aandacht is besteed aan de afwerking. Hij maakt nauwelijks lawaai, maar is wel prijziger dan een andere airconditioning.

Als laatste hebben we nog de satelliet airconditioning, deze maakt nauwelijks lawaai en de luchtstroom wordt goed verdeeld. Het interieur wordt ook niet zoveel verstoord door dit model want je ziet er weinig van. Het enige waarmee je rekening moet houden is dat er aanzuig- en inblaasroosters zullen geplaatst worden aan het plafond. Zelf installeren zit er echter niet in, tenzij je zelf een doorgewinterde klusser bent.

 

Waarop letten bij aankoop airco?

Een airco aanschaffen kan dus zeker een hoger comfort met zich meebrengen, maar er zijn wel een aantal puntjes waar de nodige aandacht aan geschonken moet worden. Het is tenslotte de bedoeling om het maximale uit de airco te halen en een gezonde leefomgeving te behouden.

Ventilatie is een belangrijke factor. Deze moet van degelijke kwaliteit zijn. Praat hierover met je architect als je aan het (ver)bouwen bent.
De effectieve aanschaf van een airco zal ook vragen met zich meebrengen. Het koelvermogen van de airconditioner, de grootte van de kamers die moeten gekoeld worden, welk verbruik en hoeveel geluidshinder je wenst te ondervinden. Heel wat vragen waarbij een VAKMAN je zeker kan in assisteren.

 

Verbruik van een airco.

Het verbruik van een airconditioning wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Het zijn meestal de goedkopere modellen van airconditioners die het meeste verbruiken en niet milieuvriendelijk zijn. Airco’s hebben een Europees energielabel zoals andere huishoudtoestellen. De classificatie kan variëren van A (energiezuinig) tot G (niet energiezuinig).

[cta type=groen]Gratis AIRCO offertes aanvragen en prijzen vergelijken? Klik dan snel hier!

 

Online offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

Lees ook
ventilatiesysteem
Ventilatie
airco vullen
Airco bijvullen
airco toepassingen
Balansventilatie
airco kopen
Werking van een airco.
airco plafond
Plafondventilator
airconditioning
Voordelen en nadelen van airconditioning.
airco onderhouden
Airco onderhouden
prijs airco
Hoeveel kost een airco?
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen