Kelder

Van oudsher werden er al kelders onder woningen gemaakt. Men beschikte immers niet over de mogelijkheid om voorraden voedsel voor langere tijd te conserveren zoals men dat nu heeft. De kelder deed daarom vaak dienst als een soort voorraadkamer waarin voedingsmiddelen bewaard werden die bij kamertemperatuur snel zouden bederven. Vaak werd een hele wintervoorraad in de kelder bewaard. Een kelder is een ideale plaats voor het bewaren van voedingsmiddelen voor langere tijd omdat het in een kelder meestal koeler is dan in de woning zelf. Verder werden (en worden) kelders gebruikt voor het bewaren van wijnen. De temperatuur in een kelder is in de meeste gevallen namelijk vrij constant wat de voedingsmiddelen en de wijn ten goede komt.

Nadat koelkasten diepvriezers hun intrede deden in de moderne maatschappij leek een kelder zijn nut te verliezen. Maar niets bleek minder waar. Nog steeds willen veel mensen een kelder onder hun nieuwe huis. Het is namelijk naast de ideale voorraadkamer ook een goede opbergplaats voor van alles en nog wat. Bovendien kan een kelder dienst doen als extra kamer waarin men kan spelen, een hobby beoefenen en nog veel meer.

Zelfs bij bestaande woningen worden kelders gegraven of uitgehakt (afhankelijk van de structuur van de bodem die er onder ligt). Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de technieken om kelders te construeren onder reeds bestaande woningen of andere gebouwen. Het gebouw mag immers geen schade oplopen door het graaf- en/of hakwerk. Er zijn zelfs prefabkelders die in korte tijd kunnen worden geplaatst.

Lees ook
kelder plaatsen
Prefab kelder
Vochtige kelder
Kelder waterdicht
kelderdeur
kelderbouw
Kelder dichting
wijnkelder
Kelder maken
vochtvlekken plafond
Vochtproblemen in de kelder oplossen
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen
Spanplafond
inloopdouche prijzen
Instapdouche in bestaande badkamer
Raamkozijnen vervangen
Raamkozijn: soorten, mogelijkheden & prijzen
Jouw verhuis goed geregeld
badkamer met douche op stang
Kostprijs van een badkamerrenovatie