Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Kelder

Van oudsher werden er al kelders onder woningen gemaakt. Men beschikte immers niet over de mogelijkheid om voorraden voedsel voor langere tijd te conserveren zoals men dat nu heeft. De kelder deed daarom vaak dienst als een soort voorraadkamer waarin voedingsmiddelen bewaard werden die bij kamertemperatuur snel zouden bederven. Vaak werd een hele wintervoorraad in de kelder bewaard. Een kelder is een ideale plaats voor het bewaren van voedingsmiddelen voor langere tijd omdat het in een kelder meestal koeler is dan in de woning zelf. Verder werden (en worden) kelders gebruikt voor het bewaren van wijnen. De temperatuur in een kelder is in de meeste gevallen namelijk vrij constant wat de voedingsmiddelen en de wijn ten goede komt.

Nadat koelkasten diepvriezers hun intrede deden in de moderne maatschappij leek een kelder zijn nut te verliezen. Maar niets bleek minder waar. Nog steeds willen veel mensen een kelder onder hun nieuwe huis. Het is namelijk naast de ideale voorraadkamer ook een goede opbergplaats voor van alles en nog wat. Bovendien kan een kelder dienst doen als extra kamer waarin men kan spelen, een hobby beoefenen en nog veel meer.

Zelfs bij bestaande woningen worden kelders gegraven of uitgehakt (afhankelijk van de structuur van de bodem die er onder ligt). Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de technieken om kelders te construeren onder reeds bestaande woningen of andere gebouwen. Het gebouw mag immers geen schade oplopen door het graaf- en/of hakwerk. Er zijn zelfs prefabkelders die in korte tijd kunnen worden geplaatst.

Lees ook
kelder maken
Kelder maken
kelder bouwen
kelderbouw
kelder plaatsen
Prefab kelder
kelder vocht
Kelder dichting
kelder waterdicht
Kelder waterdicht
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
isolatie woning
Woning isoleren