Kelder maken

Vroeger was het heel gewoon dat men een kelder maakte wanneer er een woning gebouwd werd. Men had ruimte nodig waar men de wintervoorraad voedsel en brandstof moest opslaan. Na de intrede van de koelkast, vrieskast en verwarmingsbronnen waarvoor men geen kolen of hout meer nodig had, verloor de kelder zijn eigenlijke functie.

Tegenwoordig is men de kelder echter weer steeds vaker gaan zien als een toegevoegde waarde aan een woning. Het is immers een extra ruimte waar men bijvoorbeeld een hobby- of speelkamer kan realiseren. Er zijn daardoor steeds meer mensen die besluiten om een kelder bij hun woning te nemen.

Voor nieuwbouw woningen hoeft dit in de meeste gevallen geen problemen op te leveren. Maar voor bestaande woningen is dit een heel ander verhaal. Een kelder ligt namelijk in zijn geheel of gedeeltelijk onder de vloer van de woning. Men kan daar niet zomaar beginnen met graven. Eerst zal men een constructie aan moeten brengen die ervoor zorgt dat de kracht, die het gebouw boven de kelder uitoefent, kan worden opgevangen. Vervolgens kan er begonnen worden met de bouw van de kelder of de plaatsing van een prefab variant.

Hoewel het misschien eenvoudig lijkt is het plaatsen van een kelder, zowel onder een nieuwbouw woning of gedeeltelijk onder een bestaand huis, een klus voor een echte specialist op dit gebied. Meestal wordt daarom bij de wens om een kelder te construeren de hulp van een gespecialiseerd bedrijf ingeroepen. Zij weten immers wat er wel en niet mogelijk is.

Lees ook
Kelder dichting
kelder plaatsen
Prefab kelder
vochtvlekken plafond
Vochtproblemen in de kelder oplossen
kelder
Kelder
kelderdeur
kelderbouw
Vochtige kelder
Kelder waterdicht
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen
Spanplafond
inloopdouche prijzen
Instapdouche in bestaande badkamer
Raamkozijnen vervangen
Raamkozijn: soorten, mogelijkheden & prijzen
Jouw verhuis goed geregeld
badkamer met douche op stang
Kostprijs van een badkamerrenovatie