Het nut van offertes vragen
Wat is een offerte?
Offertes aanvragen zijn heel erg nuttig. Het stelt je in staat om te weten te komen hoeveel de uitvoering van een dienst zal kosten en om prijzen van verschillende dienstverleners te vergelijken.
Een offerte is een formeel aanbod tot het sluiten van een overeenkomst. Ze wordt opgesteld op verzoek van een mogelijke klant. Het is dus nooit louter informatief. Van zodra de offerte getekend wordt, is ze dan ook bindend.
Offertes kan je aanvragen voor zowel diensten (architecten, aannemers voor verbouwingen, …) als goederen (computers, pelletkachels, airco’s,…). Veelal zal het gaan om een combinatie waarbij een goed wordt geleverd en ook wordt geïnstalleerd (bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen, …).
Offertes zijn in principe gratis.
Offertes zijn gratis, ook al beslis je nadien om de taak door iemand anders te laten uitvoeren. Wanneer er echter meer dan alleen een offerte opgemaakt wordt, dan kan eventueel wel een factuur volgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er concreet advies over iets wordt gevraagd.
Indien men een prijs aanrekent om u een offerte op te maken, dan moet men jou hier op voorhand van op de hoogte stellen. Dit is wettelijk verplicht.
Naast het vergelijken van prijzen van verschillende offertes, heb je ook het voordeel dat de dienstverlener gebonden is om de werken voor deze prijs uit te voeren. Een uitzondering is natuurlijk als er een verkeerde optelling van de bedragen werd gedaan.
Als je verschillende offertes aanvraagt en je merkt dat het eindtotaal van een bepaalde offerte veel lager uitvalt: vraag dan eens om zijn offerte te bevestigen. Een rekenfout of vergissing is immers snel gebeurd. Je hebt op dat vlak dus ook een soort verantwoordelijkheid om na te gaan of de offerte wel degelijk correct is opgesteld. Op die manier vermijd je achteraf dan ook veel discussies.
TIP: als er iets is dat je niet begrijpt, vraag het dan na bij de firma waarvan je een offerte hebt ontvangen!
Akkoord gaan met een offerte
Ga op tijd akkoord met de offerte. Offertes blijven niet altijd geldig en bevatten soms een dag of specifiek tijdstip waarop je kan reageren. Als je te lang wacht, of reageer je pas na het overschrijden van deze datum dan is de dienstverlener ook niet meer gebonden aan de prijs op zijn offerte.
Geen offertes aanvragen betekend dan ook meestal dat een dienstverlener vrij is om eender welke prijs aan te rekenen. Je hebt dan ook geen enkele reden om die afrekening te betwisten, tenzij natuurlijk als de rekening abnormaal hoog is.
Inhoud van een offerte
Een offerte is maar een klein onderdeel van een heel proces om er voor te zorgen dat klant en verkopen elkaar kunnen vinden. Een plaatsbezoek en/of kennismakingsgesprek, de inhoud van een website, andere communicatievormen, … zijn allemaal voorbeelden waarbij een ondernemer werkt om zijn imago naar een potentiele klant toe.
Offerte aanvragenToch is het ook belangrijk dat de offerte die je ontvangt mooi in orde is. Een offerte moet concreet een antwoord kunnen geven hoeveel een dienst of product moet kosten, en soms is dat voor een dienstverlener maatwerk.
Een offerte kan verschillende elementen bevatten, onder meer
- De naam en bedrijfsgegevens van de dienstverlener;
- Een omschrijving van de werken die moeten uitgevoerd worden en/of welke producten moeten geleverd worden;
- Een prijs en het BTW-tarief dat hiervan op toepassing is;
- Eventuele kortingen waarop je recht hebt;
- Een planning van de werkzaamheden, een indicatie van de tijd dat nodig is om de taak volledig af te ronden, welke voorwaarden er van toepassing zijn;
- Een datum en geldigheidsduur van de offerte;
- Bepaalde voorwaarden / verwijzing naar de algemene voorwaarden;
- Een ondertekening.
Is een offerte bindend?
Van zodra je een prijsofferte tekent, dan is dit bindend en ben je verplicht om de diensten te laten uitvoeren volgens de voorwaarden van de offerte.
Wens je uiteindelijk gebruik te maken van de diensten van iemand anders, en verbreek je deze overeenkomst dan kan het bedrijf jou toch kosten aanrekenen ter compensatie van het verlies. Contacteer de firma en probeer samen naar een oplossing te zoeken.
Factuurtotaal hoger dan prijs offerte.
In sommige gevallen kan het factuurtotaal hoger uitkomen dan de vooropgestelde offerte waarop je bent ingegaan. Check de algemene vooraarde om te zien of hier een reden voor opgegeven kan worden. Het kan zijn dat is opgenomen dat er bij een prijsstijging van de grondstoffen, deze kunnen doorgerekend worden aan jou als klant. Ook bepalingen omtrent extra manuren of bijkomende werken kunnen daarin opgenomen worden en een verklaring zijn dat de prijs afwijkt van de offerte.
De voorwaarden zijn dus een goede eerste plaats om een verklaring te zoeken. Kom je er echt niet aan uit, vraag dan aan de dienstverlener waarom de prijs afwijkt.
Het is nu eenmaal niet altijd mogelijk om op voorhand een exacte prijs te bepalen. Bij bouwprojecten is het altijd mogelijk dat er een tegenslag plaatsvindt en dat er extra werken moeten uitgevoerd worden. In dat geval zou je in principe een raming moeten ontvangen hebben van de extra kost.
Ook kan er afgeweken zijn van de oorspronkelijke offerte omdat je er iets hebt aan toegevoegd. Er kunnen dus heel veel redenen zijn waarom de prijs afwijkt. Wees steeds alert en zorg altijd dat je bewijzen op papier houdt.
Bouwproject voor de boeg? Vraag hier alvast tot 4 gratis offertes aan. Alle aanvragen zijn vrijblijvend.