Werktuigen
Iedereen weet honderd-duizend-en-één voorbeelden te noemen, maar een definitie van het woord werktuigen is lastig te geven. Van Dale doet een poging (“ieder voorwerp of constructie van voorwerpen dat gebruikt wordt om een zekere krachten te overwinnen met help van andere krachten; hulpmiddel bij het bewerken, vervaardigen of verplaatsen van iets”), maar de meeste mensen kunnen zich daar nog niet veel bij voorstellen. Het is makkelijker om werktuigen als synoniem van gereedschappen aan te duiden: dan weet iedereen waar je het over hebt.
Gereedschappen of werktuigen, zo je wilt, bestaan er voor iedere klus. Bovendien zijn van sommige werktuigen verschillende versies, uitvoeringen, verkrijgbaar. Neem bijvoorbeeld een doodsimpele hamer: je hebt kleine en grote hamers, normale hamers en klauwhamers (om spijkers mee uit hout te kunnen trekken), lichte hamers en mokers, hamers van ijzer en hamers van rubber, et cetera, et cetera. Kortom: voor elk project, voor elk onderdeel zijn er speciale gereedschappen bedacht. Gebruik die dan ook en probeer geen schroeven in de muur te krijgen met een moker. Dat werkt niet!
Dat wil echter niet zeggen dat iedereen het complete gereedschappenrek van de eerste de beste bouwmarkt naar z’n schuurtje moet verplaatsen. Het is zinloos om dingen aan te schaffen als je ze niet of nauwelijks gebruikt. Kijk bij elektrische apparatuur dan ook naar de prestaties: als je af en toe ‘ns moet boren is het zonde om een topmodel boormachine aan te schaffen. Omgekeerd werkt het overigens ook: iemand die dag in, dag uit gordijnrails ophangt en vaak in betonnen muren en plafonds boort komt niet ver met de actieknaller van de Gamma.
Mocht je toch eens verlegen zitten om een speciaal werktuig waarvan je weet dat je het daarna niet meer zal gebruiken kun je overwegen om het te huren. Veel bouwmarkten hebben een eigen verhuurservice waarbij dat prima mogelijk is. Dat geldt ook voor het huren van groter materieel, zoals lange ladders of specialistische elektrische apparatuur.