Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Bouwkraan

Als je iemand vraagt om een bouwterrein te beschrijven zullen er een aantal dingen zijn die iedereen ermee associeert. Eén daarvan is een flinke kraan, onmisbaar bij grote bouwprojecten. Immers, de betonplaten die voor de plafonds worden gebruikt zijn niet de enige zware stukken op een bouwplaats. Een kraan is voor allerlei klussen in te zetten: moderne bouwvakkers kunnen bijna niet zonder.

Elke kraan heeft echter zijn eigen kenmerken. Om te beginnen met een torenkraan (zo’n heel hoge, die nog boven ’n flatgebouw uittorent): vooral geschikt voor het bouwen van grote panden, minder geschikt in de binnenstand. Dat zullen de meeste mensen wel snappen, maar toch zijn er uitzonderingen die deze regel bevestigen. Ook in de stad worden ze namelijk wel eens gebruikt, al is dat dan bij de bouw van een flat of een hoog appartementencomplex. Het bouwen van dat soort panden is praktisch onmogelijk zonder de inzet van een bouwkraan van dit kaliber.

Bij kleinere projecten worden ook kleinere kranen gebruikt. Vaak kiest men er dan voor om een mobiele kraan te laten komen. Handig als er een brug(getje) moet worden geplaatst. Voor het plaatsen van een dakkapel of het afleveren van grote zakken met zand of grond wordt meestal een nog kleiner kraantje gebruikt: degene die op een vrachtwagen is gemonteerd. Op die manier kunnen bedrijven het (per klus) met één auto af. Daarmee worden de benodigde spullen gebracht, en deze worden met diezelfde wagen ook op hun plek gezet.

Vooral bij het beginstadium van de bouw worden er ook nogal ‘ns graafmachines ingezet. Die kunnen soms eveneens de taak van bouwkraan op zich nemen, al is dat dan vooral bij de voorbereidende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het verslepen van ijzeren rijplaten (zodat de grond niet verzakt en auto’s niet vast komen te zitten).

Een laatste ‘bouwkraan’ is helemaal van een apart type. Als een groot en zwaar object naar boven moet worden getild (zoals een bad of een bed) wordt dan af en toe ook met een verreiker gedaan. Er hoeft geen (dure) kraan te komen en de klus wordt evenwel prima geklaard. Winst voor iedereen!

Lees ook
no image set
Torenkraan
no image set
Buismotoren
no image set
Werktuigen
no image set
Bouwliften
no image set
Verhuislift
no image set
Borstelmachine
no image set
Kniklader
no image set
Buismotor
no image set
Palletwagen
no image set
Schrobmachine
no image set
Bandenkraan
no image set
Stapelaar