Zwemvijver
Wanneer men binnen een gezin het niet eens kan worden of men nu een vijver of een zwembad in de tuin wil plaatsen, is een zwemvijver wellicht de oplossing. Naast een jaar lang genieten van een prachtige vijver kan men bij warm weer ook nog eens een verfrissend baantje trekken.
Een zwemvijver is opgebouwd uit drie delen: het zwemgedeelte, een regeneratiegedeelte en een zuiveringsgedeelte. Moeras- en vijverplanten zorgen in en zwemvijver ervoor dat de bacteriën op een natuurlijke manier uit het water worden gefilterd. Door pompen of oppervlaktekimmers in te zetten kan men de natuur een handje meehelpen zonder dat de energienota een geweldige vlucht in de hoogte maakt.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een zwemvijver veel onderhoudsvriendelijker dan een gewone siervijver of een zwembad. Dit heeft echter wel tot gevolg dat men een groter oppervlak nodig heeft voor de aanleg van een zwemvijver. Hoewel het onderhoud minder is wil dit niet zeggen dat men helemaal geen onderhoud hoeft te plegen. In het najaar dient men ook bij een zwemvijver een net aan te brengen om de vallende bladeren uit het water te houden. Verder dienen vijverplanten in het najaar ook te worden gesnoeid en moeten dode plantenresten weggehaald worden uit de vijver. De waterspiegel dient men in de wintermaanden open te houden net zoals bij een siervijver het geval is.
Een zwemvijver mag niet in alle gevallen zonder vergunning worden geplaatst. Men kan daarom beter alvorens te beginnen met de aanleg informeren bij de plaatselijke overheid.