De juiste bodembedekking voor een paardenstal
Heb je al een paardenstal, maar weet je nog niet welke bodembedekking de juiste is? Lees dan hier verder voor meer informatie over bestaande soorten bodembedekking. Net zoals de keuze in materialen voor de bouw van een paardenstal, is ook de bodembedekking een belangrijke keuze die je zal moeten maken.
1. Hennep
Hennep is één van de duurste varianten bodembedekking, maar biedt wel het grootste voordeel. Bij hennep wordt namelijk het potstalsysteem in werking gebracht. Dit systeem is zodoende ontwikkeld dat er een ‘potstal’ wordt gecreëerd door laag voor laag de bodem op te bouwen. Het voordeel hiervan is dat slechts de natte plekken dienen weggehaald te worden in plaats van de gehele bodembedekking.
Na pas vier maanden is het de tijd voor een grote schoonmaakbeurt waarbij de complete bedekking wordt vervangen. Bovendien zorgt hennep voor een goede opname van ammoniak en geeft het vrij weinig afval.
Kortom, hennep is een prima bodembedekker – dat naast ecologische verantwoordelijkheid- tevens weinig werk vergt.
2. Houtkrullen
Hoewel houtkrullen niet iedere dag dienen verschoond te worden, maken ze in tegenstelling tot hennep geen deel uit van het potstalsysteem. Toch zijn houtkrullen een prima alternatief voor een ammoniak- en stofvrije omgeving. Bovendien zijn houtkrullen het perfecte middel voor paarden die te veel stro eten en daarbij risico lopen op koliekvorming.
Houtkrullen zijn echter minder fijn dan zaagsel. Vieze en natte houtkrullen dienen iedere dag te worden vervangen door nieuwe houtkrullen.
Wil je houtkrullen in de paardenstal? Let dan op bij aankoop dat je geen B-kwaliteit houtkrullen koopt, deze bevatten immers veel stof.
TIP: Vergelijk steeds offertes van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, materialen, werkwijzen, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij professionele vakmannen kan via het offerteformulier.
3. Kokosvezel
Kokosvezel is een ietwat nieuwe versie van bodembedekking. Ze zijn stofvrij en werken brandvertragend. De vezels zijn tevens geschikt voor paarden die vaatbaar zijn voor koliek.
Verder is kokosvezel een prima middel voor paarden met hoefbevangenheid, want kokosvezel kan zowel nat als droog worden gebruikt. Door het gebruik van natte vezels wordt de pijn verlicht door middel van tegendruk.
Het nadeel van kokosvezel is echter de slechte opname van ammoniak en vocht waardoor je meer vezels moet gebruiken- en dus duurder wordt.
4. Stro
Een van de meest gebruikte en goedkoopste bodembedekker is stro. Het kost niets en wordt eenvoudig afgevoerd door bijvoorbeeld kwekerijen. Bij bodembedekking worden vooral tarwestro en gerstestro gebruikt dat na het maaien en dorsten op de grond van de stal belandt.
Stro ziet er gezellig uit en is tevens een prima oplossing voor verveling van het paard. Het dier kan er namelijk de hele dag op knabbelen, wat ook goed is voor de productie van speeksel – en dus stofwisseling. Let er wel op dat het paard niet alleen kan leven van stro, het heeft namelijk ook ander ruwvoer nodig.
Nadelen van stro is dat het o.a. tot koliek kan leiden, slechte opname van ammoniak heeft en te veel stof creëert. Stro is niet geschikt voor paarden met problemen aan de luchtwegen. Als laatste vergt stro veel tijd, omdat je iedere dag de hele stal moet schoonmaken.
5. Vlas
Naast stro is vlas ook een goedkope bodembedekker. Heeft je paard toevallig problemen aan de luchtwegen? Kies dan liever voor vlas dan stro. Vlas is namelijk stofvrij.
Nog een voordeel is dat vlas ook deel uitmaakt van het bekende potstalsysteem waardoor het vocht goed opneemt. Een nadeel van vlas is dat het wel eens glad kan zijn waardoor jij en je paard kunnen uitglijden.
Tip: Prijzen vergelijken
Een paardenstal bouwen is niet eenvoudig en vergt het nodige denkwerk. Laat je zeker bijstaan door een ervaren stalbouwer om er zeker van te zijn dat je paard niets te kort komt. Vergelijk verschillende prijsvoorstellen. Zo kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.