Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Je woning beter beveiligen, hoe begin je er aan?

Het beveiligen van uw woning is bijna pure noodzaak om verschillende redenen. Enerzijds ben je het jezelf verplicht om de veiligheid van jou en je gezinsleden te vrijwaren, anderzijds wens je ook in de mate van het mogelijke je kapitaal te beschermen.

De vraag is nu natuurlijk: “Hoe begin ik er aan?” Er zijn immers tal van mogelijkheden om je woning te beschermen en daarbij moet je dan ook nog eens rekening houden met je budget. Om je op weg te helpen kan je in deze reeks van artikelen over beveiliging hopelijk enkele inspiratiepuntjes vinden en ideetjes opdoen.

 

huis beveiligen

 

Soorten woning beveiliging.

Er bestaan verschillende manieren waarop je je woning kan beveiligen. Met een gerust hart uw woning enkele dagen kunnen verlaten, is een definitie dat door elke persoon anders wordt ingevuld.

Enkele voorbeelden:
• Brandbeveiliging

  • Woning brandveilig maken
  • Een brandverzekering afsluiten
  • Rookmelders installeren

Uw woning beveiligen[/caption]• Inbraakbeveiliging

  • Bijzetslot plaatsen
  • Cilinderslot plaatsen
  • Cilinderslot plaatsen
  • Alarmsysteem installeren

• Tijdens het bouwen of verbouwen

  • Skeletbouw en isolatie
  • Zonnepanelen beveiligen
  • Ramen, deuren, garagepoorten beveiligen

• Andere soorten beveiliging

  • Domotica gebruiken bij afwezigheid
  • Buren inschakelen bij afwezigheid

 

Startpunt: Jij bent aan zet.

Er zijn heel veel soorten types van beveiliging die je kunt toepassen. De eerste stap is natuurlijk om kritisch te zijn over de staat van je woning. Bekijk elke kamer met een kritisch oog en probeer de zwakke punten er uit te halen.

Zwakke ramen, rotte houten deuren, oude sloten, … het zijn allemaal simpele voorbeelden van zaken die je woning toegankelijker maken voor inbrekers. Bepaalde gebieden zijn dan weer gevoeliger voor brand. Vormen de elektriciteitsleidingen een risico?

Kortom: JIJ bent aan zet. Plaats je even in de plaats van een inbreker die aan het bekijken lang waar je zou binnendringen. Kijk zowel langs buiten als langs binnen, maar hou het hier vooral niet bij. Evalueer je buurt en bekijk de ligging van je straat. Ligt deze afgelegen? Is de straat overdag verlaten? Ligt je woning nabij een op- en afrit van een snelweg? Het zijn allemaal elementen waarop een inbreker let.

Check ook bijvoorbeeld op Google Maps in welke mate er zwakke punten te zien zijn en los ze op. Ga desnoods ook even vragen aan je buren of je vanuit hun tweede verdieping even mag kijken naar de staat van je woning. Dieven zien zaken in een heel ander daglicht dan jij, een ander perspectief zal je zeker een betere indruk kunnen geven.

Tot slot: bijna elke gemeente heeft een diefstalpreventieadviseur die gratis langskomt om je een persoonlijk advies op maat te geven. Deze persoon zal wellicht nog aan enkele zaken denken die je over het hoofd hebt gezien. Een huisbezoek duurt ongeveer een uurtje of anderhalf uurtje en tijdens die periode zal je adviezen ontvangen op maat, maar ook documentatie, voorbeelden van beveiliging en een samenvattend gesprek zodat je zeker alles begrijpt.

 

Inbraak methodes herkennen.

Welke methodes zijn populair bij inbrekers? Om zwakke punten in en rondom uw woning te herkennen is het handig om te weten welke methodes populair zijn bij inbrekers. Op die manier kan je trachten te anticiperen en inbraken in jouw woonhuis voorkomen.

Gaatjes boren in de stijl terug hoogte van de raam- en deurboompjes. Vooral oude ramen en deuren kan men openen door een gaatje te boren en vervolgens met een klein sterk stukje metaal de hendel omhoog te duwen. Alweer een reden om geen materiaal onbeveiligd te laten rondslingeren in de tuin of het tuinhuisje.

De kredietkaart: bekend uit vele films. Met de bankkaart kan men aan de buitenkant de schoot van het slot terugdrukken. Dit kan je voorkomen door de deur altijd op slot te doen.

Openbreken van ramen of deuren met behulp van een breekijzer of schroevendraaier. Zorg voor stevige ramen in sterke kozijnen. Natuurlijk valt dit niet op te lossen indien men kiest om gewoon de ruit te breken met een steen. Stevig glas raden we sowieso aan, maar denk preventief en zorg dat inbrekers niet zomaar jou waardevolle spullen door het raam zien liggen.

Het benutten van kleine openingen zoals kattenluikjes of brievenbussen: Door met een hengel door deze openingen te gaan, trachten inbrekers de deurklink naar beneden te trekken. Sluit dus altijd goed uw deuren en gebruik indien mogelijk draaiknoppen.

Cilindersloten die aan de buitenzijde steken kunnen afgebroken worden met een tang. Dit valt op te lossen door een veiligheidsbeslag over de cilinder te monteren om te vermijden dat deze uitsteekt.

Inbrekers kunnen zichzelf ook opdringen. Ze kunnen u afleiden door zich voor te doen als iemand anders, terwijl een tweede persoon achteraan jouw woning betreedt. Een andere methode is dat de inbreker excuses verzint om toch maar eventjes binnen te kunnen komen. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld voordoen als iemand van de politie (vraag altijd een legitimatiekaart!) of van de verzekering. Vraag altijd om een bewijs van identificatie bij personen die je niet kent.

Methodes genoeg waarbij een inbreker toegang tracht te krijgen tot jouw woning. Wees altijd op je hoede.

 

Opgelet: vergeet ook de verzekering niet!

Bekijk toch eens de polis van de verzekering en kijk welke vermeldingen worden gemaakt bij diefstal. Het is soms niet altijd even duidelijk of de diefstal van materialen uit een tuinhuisje of een barbecue worden vergoed. Vraag ook na hoeveel juist de vergoeding bedraagt.

Heb je een nieuwe aankoop gedaan? Verwittig dan ook je verzekeringsmaatschappij ervan. Sowieso zal het voor de verzekering belangrijk zijn om een inventaris op te maken en je spullen te merken. Foto’s nemen kan natuurlijk ook nooit kwaad en helpen misschien ook de politie om jouw gestolen goederen terug te vinden.

Een goede verzekering afsluiten is belangrijk, maar polissen tussen verschillende verzekeraars onderling kunnen verschillen, net zoals de prijs die je hiervoor moet betalen. Goed vergelijken is hier ook de boodschap.
TIP: Het plaatsen van een alarminstallatie kan meestal wel leiden tot een korting op je premie. Wellicht zal een verzekeraar dan wel eisen dat je een certificaat kan verleggen die de installateur jou kan bezorgen.

 

Verder op verbouwers.be

In onze reeks van artikelen behandelen we diverse soorten van beveiliging die je kan toepassen. Op die manier weet je een beetje op welke punten je moet letten tijdens het evalueren van je woning, maar ook hoe je ze eventueel kan oplossen.

 

 

Lees ook
alarmsystemen
Alarmsystemen: Vraag en Antwoord.
brandveiligheid
Brandbeveiliging.
organisatorisch beveiligen
Inbraakbeveiliging: organisatorische maatregelen.
camerabewaking
Alarmsystemen (elektronische maatregelen)
mechanische veiligheid
Inbraakbeveiliging: Mechanische maatregelen.
inbraakbeveiliging
Inbraakbeveiliging: Voorkom woninginbraak.
beveiliging van terrein
Beveiliging van een terrein
camerabewaking
Camerabewaking tips, info en wetgeving.
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen