Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Alarmsystemen: Vraag en Antwoord.

  1. Waarop letten bij kopen alarmsysteem?
  2. Wat is de kostprijs van een alarmsysteem?
  3. Integratie van domotica in het alarmsysteem.
  4. Goedkope alarmsystemen?
  5. Alarmsysteem met alarmcentrale (meldkamer).
  6. Draadloos alarmsysteem.
  7. Onderhoud van alarmsysteem.
  8. Camerabewaking.

 

alarmsystemen

 

Waarop letten bij kopen alarmsysteem?

Veel alarmsystemen zijn eigenlijk nog modellen van vele jaren terug. Het is belangrijk om te letten op de hedendaagse functies die een alarmsysteem kan bieden die tevens past binnen uw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Met de toevoeging van de hedendaagse technologie kan je een extra robuust systeem ontwikkelen ter beveiliging van je woning.

Sommige mensen kiezen er bewust voor om geen vaste lijn meer te nemen, maar uitsluitend te werken met een GSM. Een GSM kiezer in de centrale steken is dan ook een interessante optie. Sommige modellen hebben deze functie al standaard ingebouwd. Dit heeft voordelen ten opzichte van een vaste lijn: De lijn is niet onderworpen aan storingen bij de provider maar bovenal: de inbreker kan de lijn niet saboteren.
Een LAN module (of TCP/IP module) zit eveneens in nieuwere centrales ingebouwd. Deze functie heeft als voordeel dat je gebruik kan maken van een web-interface waar je je alarm kunt instellen, uitlezen, controleren en er codes kan op maken. Uw alarm beschikbaar en controleerbaar vanaf elke locatie en elk uur van de dag.

Foto’s doorsturen: Moderne systemen zijn ingebouwd met de mogelijkheid om een foto of video door te sturen als het alarm afgaat. Dit kan ook komen van een bewakingscamera die aan het systeem is gekoppeld. Zo zie je in 1 opslag of het gaat om een echte inbraak, of als een familielid of kennis per ongeluk de verkeerde code heeft gebruikt.
Domotica integreren in moderne systemen is ook mogelijk. Zo is het mogelijk om automatische acties te laten ondernemen.

Een alarmsysteem is dus meer dan alleen inbraakbeveiliging. Het is mogelijk om uit te breiden en bijvoorbeeld gasdetectoren of rookmelders aan te sluiten om de installatie. Een goed alarmsysteem moet dus garant staan voor een hoger leefcomfort en jouw persoonlijke veiligheid beschermen.

Een alarmsysteem moet dus in feite betrouwbaar zijn, eenvoudig te bedienen, voorzien zijn van een goede handleiding en ongevoelig zijn voor andere elektronische signalen. Bezoek enkele forums en check of je reviews kan vinden over bepaalde systemen die je op het oog hebt.

Wat is de kostprijs van een alarmsysteem?

De kostprijs van een alarminstallatie is afhankelijk van je wensen. Voor een installatie met drie code klavieren, 6 bewegingssensoren en binnen- en buitenalarm mag je al rekenen op 2.000 euro inclusief plaatsing en verbinding met een alarmcentrale.
Andere partijen zullen soortgelijke installatie al plaatsen voor een prijs van 1.200 euro inclusief BTW. Je doet er dus goed aan om prijzen te vergelijken voor de plaatsing van uw alarmsysteem.

Het uiteindelijke kostenplaatje van je alarminstallatie is afhankelijk van situatie tot situatie. Hoeveel detectoren of camera’s er nodig zijn heeft een belangrijke invloed. Hou er wel rekening mee dat de kostprijs van een abonnement met een alarmcentrale (150 euro a 300 euro per jaar) hier nog niet in verrekend zit.

Bij wijze van vergelijking kan je volgende prijzen hanteren als basis om je op te richten:

  • Een gewoon alarmsysteem: kost rond de 1.000 euro;
  • Bijkomende beveiliging zoals bijvoorbeeld een extra detector kost ongeveer 75 tot 150 euro per stuk.
  • Het onderhoud zal je ongeveer 100 euro per jaar kosten.
  • Een abonnement bij een alarmcentrale kan variëren en ligt meestal tussen de 150 en 300 euro per jaar.

Vergelijk hier prijzen van installateurs en bespaar op je alarminstallatie

Integratie van domotica in het alarmsysteem.

Met domotica kan je je beveiliging tot een extra niveau tillen. Afwezigheidsalarm, rookalarm, … alles kan in principe geïntegreerd worden.

Bepaalde domotica fungeren zelfs uitsluitend als alarmsysteem. Zo is het dan mogelijk om een alarmmelding per telefoon of SMS te ontvangen en zelfs per email. Live beelden bekijken met camera’s die zijn aangesloten op uw domotica systeem zijn zeker ook een optie, zowel binnenshuis als buitenshuis. De verbindingen zijn veilig en beschermd.

Vergeten om uw alarm in te schakelen? Dat gebeurd vaker dan je denkt. Via een domotica applicatie is het mogelijk om uw alarm in te schakelen vanop afstand. Ook meldingen gebeuren via de domotica installatie, en net zoals bij een alarmcentrale, zal het toestel alle contactpersonen in het rijtje afgaan wanneer je zelf niet in de mogelijkheid bent om te reageren.

Domotica kan met specifieke uitbreidingen zoals een sirene en camera’s perfect een alarm op zich vormen. De ware sterkte zit hem wel in het preventief karakter dat een domotica systeem met zich meebrengt: het simuleren van een toestand bij afwezigheid, waardoor het toch lijkt dat je thuis bent: verlichting controleren op bepaalde uren van de dag, rolluiken optrekken, … het zal allemaal kleine zaken die helpen met inbraakpreventie.

Goedkope alarmsystemen?

Goedkope alarmsystemen die terug te vinden zijn in bouwmarkten zoals Brico of Gamma vormen een ideale basisset maar zijn beperkt in hun mogelijkheden en dat is tevens hun nadeel. Zo’n set is meestal samengesteld uit enkele bewegingsdetectoren met klavier en sirene en enkele magneetcontacten.

De reikwijdte is moeilijk vergelijkbaar met een op-maat-gemaakt alarmsysteem en er zijn ook weinig of geen echte mogelijkheden om dit pakket uit te breiden. Wie voor een degelijk alarmsysteem gaat dient zeker te letten op alle moderne functies dat zo’n toestel kan beiden.

Zulke ‘doe-het-zelf’-modellen zijn in diverse prijsklassen te vinden, maar voor 40 a 100 euro kan je al een kamer of zelfs de hele woning beveiligen. Hierbij is dan enkel een luid alarm hoorbaar, de politie of een alarmcentrale wordt niet verwittigd. Voor een systeem dat geluid produceert én ook de politie waarschuwt, kan de prijs toch al snel oplopen tussen 200 euro en 500 euro.

Alarmsysteem met alarmcentrale (meldkamer).

Een meldkamer (of ook gekend als controlekamer) is een dienst die wordt aangeboden door een erkende bewakingsfirma. Deze zal alle meldingen registreren die komen van je alarminstallatie. De dienst staat vervolgens in om actie te ondernemen indien het alarm afgaat. In eerste instantie zal die persoon jou of een persoon op de lijst trachten te contacteren om vast te stellen of het gaat om een vals alarm of niet. Indien blijkt van niet, dan wordt de politie ingeschakeld.

Draadloos alarmsysteem.

Bij nieuwbouw is het eenvoudig om de nodige plannen te maken voor het alarmsysteem of om alvast de nodige leidingen te voorzien voor een alarmsysteem die bekabeld is. Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om een bekabeld systeem te installeren.

Draadloze alarmsystemen kennen wel een opmars de laatste jaren, de betrouwbaarheid is dan ook sterk gestegen. Nieuwe technologieën staan natuurlijk ook toe dat er meer mogelijkheden zijn dan pakweg 10 jaar geleden.

De voordelen van een draadloos alarmsysteem zijn eenvoudig op te sommen. De installatie is veel eenvoudiger, er kunnen achteraf makkelijk componenten worden toegevoegd, de kostprijs wordt gedrukt omdat de installatie minder tijd in beslag zal nemen en het bereik is relatief groot.

Er zijn ook nadelen verbonden aan draadloze systemen. Zo ben je verplicht om op regelmatige tijdstippen de batterijen te vervangen, hetgeen het onderhoud toch iets duurder maakt. Draadloze systemen kunnen interferentie geven met andere systemen uit de buurt. Er is ook een zeker risico op storingen en het wordt niet aangeraden voor de beveiliging van de hogere risico’s zoals bijvoorbeeld de beveiliging van een juwelierszaak.

Onderhoud van alarmsysteem.

Het is wettelijk verplicht om je alarmsysteem jaarlijks te voorzien van een onderhoud. Ben je klant bij een beveiligingsfirma, dan kan je hen eenvoudig inschakelen. Als je je alarmsysteem zelf hebt geplaatst, dan kan je in principe het onderhoud ook zelf uitvoeren.

Camerabewaking tips en info.

Camerabewaking is amper weg te denken bij warenhuizen of grotere winkels. Ook de winkeltjes van benzinestations zullen veelal voorzien zijn van camerabewakingssystemen. Hierover hebben we in het kort een klein apart artikel geschreven dat je hier kan terugvinden.

 

Lees ook
mechanische veiligheid
Inbraakbeveiliging: Mechanische maatregelen.
brandveiligheid
Brandbeveiliging.
inbraakbeveiliging
Inbraakbeveiliging: Voorkom woninginbraak.
huis beveiligen
Je woning beter beveiligen, hoe begin je er aan?
organisatorisch beveiligen
Inbraakbeveiliging: organisatorische maatregelen.
camerabewaking
Alarmsystemen (elektronische maatregelen)
beveiliging van terrein
Beveiliging van een terrein
camerabewaking
Camerabewaking tips, info en wetgeving.
automatische sensor
Automatische schakelaar
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?