Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Inbraakbeveiliging: organisatorische maatregelen.

Eerder lazen we al dat een kritische beoordeling van je woning door je eigen ogen een eerste inleidende stap is om de beveiliging te verbeteren. Tenslotte moet je nagaan waar de zwakke punten gelegen zijn zodat ze direct aangepakt kunnen worden.

Organisatorische maatregelen treffen is de eerste echte stap waarin je acties onderneemt. Ze bestaan uit vele puntjes die soms helemaal geen geld of moeite kosten. Hierbij is het immers de bedoeling om je woning zo weinig mogelijk aantrekkelijk te maken voor dieven, hen geen gelegenheid te geven en er voor te zorgen dat ze met een zo klein als mogelijke buit wegvluchten.

 

organisatorisch beveiligen

 

Onderstaande tips, ook door de federale politie gegeven, helpen je op weg om te zorgen voor een betere inbraakbeveiliging:

Bewaar geen sleutels onder matjes, bloempotten of via een koordje in de brievenbus. Dieven kennen deze trucjes maar al te goed. Laat binnenshuis ook geen sleutels op buitendeuren zitten die men langs de buitenzijde kan zien door bijvoorbeeld het glas. Je adres noteren op je sleutelbos is ook een slecht idee. Indien je je sleutels verliest is dat een open invitatie om in te breken bij jou.

Laat geen ladders buiten liggen. Bevestig ze met een hangslot maar hou ze zeker uit het zicht. Een inbreker is zelf al voorzien van materiaal en een hangslot forceren duurt ook niet lang. Hou zelf ook gereedschap buiten het bereik. Gereedschap in tuinhuisjes bewaren is dan ook niet altijd een goed idee.

Geef steeds de indruk dat je thuis bent. Berichtjes aan de deur hangen zijn uit den boze, maar vergeet ook niet het antwoordapparaat. Verkondig niet op je antwoordapparaat dat je twee weken op vakantie bent, want dan helpt je de inbreker zelfs.

De woning mag er dus niet verlaten bij liggen. Enkele tips kunnen je helpen om dit makkelijk te realiseren:
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#1fbf3b”]

  • Automatische bediening van rolluiken – gordijnen – licht met tijdschakelaar; Het komt er op neer dat een situatie wordt weergegeven net alsof je thuis bent. Vermijd dus dat er licht brand in de keuken of in de hal. Automatiseren kan op die manier met tijdschakelaars of domotica;
  • Vraag aan je buur om zijn auto overdag jouw oprit te laten zetten;
  • Laat iemand de brievenbus leegmaken. Uitpuilende brievenbussen zeggen genoeg over jouw afwezigheid;
  • Laat gerust ook iemand het gras maaien, of maai het gras zelf nog eens net voor je vertrek;
  • Laat iemand je vuilzak buitenzetten of vraag de buur om een van zijn zakken voor jouw woning te zetten;
  • Laat een radio spelen tijdens je afwezigheid. Overdag kan je ook een oude fiets voor de gevel plaatsen of een beetje oud speelgoed laten rondslingeren om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

[/su_list]

Sociale controle: aanplantingen kan je het beste laag houden, op die manier is er voldoende zichtbaarheid op jouw woning door de buren. Inbrekers zullen minder snel geneigd zijn om zich op jouw domein te begeven als het risico waarbij ze opgemerkt worden te groot wordt.

Breng je huisnummer duidelijk zichtbaar aan op je brievenbus, dit helpt de politie bij hun interventie. Sierlijke cijfers kan je nog steeds aanbrengen aan je gevel als toevoeging aan het officiële plaatje.

Soms kunnen dieven je vooraan bezig houden terwijl men langs achter je woning aan het leeghalen zijn. Doe de achterzijde van je woning dicht als de deurbel gaat. Als je even weg bent, zelf voor heel eventjes, sluit dan goed alle ramen en deuren. Laat ook geen ramen op kipstand staan, want deze zijn makkelijk te openen.

Als je op vakantie gaat, hang je adresgegevens niet aan je vakantiekoffer, maar zorg dat al je gegevens in de koffer zitten. Zelfs op de luchthaven zijn er mensen die hiervan misbruik maken.

Binnendeuren of kasten in je woning sluiten kunnen eventueel wel de dieven vertragen, maar alles bij elkaar beschouwd zal het alleen maar de schade vergroten. Registreer ook al je kostbare voorwerpen of hou ze bij voorkeur apart in een safe die je huurt bij je bank. Denk maar bijvoorbeeld aan registratiekaartjes van juwelen, of andere algemene registratiekaarten. Kortom: markeer en registreer je belangrijkste voorwerpen, laat ze eventueel zelfs graveren.

Sluit altijd ramen en deuren, zelfs als je maar even weg bent. Vergeet ook niet de dure spullen uit het zicht te houden zoals bijvoorbeeld het televisietoestel of DVD speler of computer.

Buren kunnen in tijd van nood je naaste vrienden zijn. Hou dus goed contact met hen. Leer hen zelfs beter kennen door bijvoorbeeld een straat of wijkfeest te organiseren. Een losse babbel kan ook al veel wonderen doen.

Bovendien: Zorg voor een telefoontoestel – bij voorkeur een GSM – in je slaapkamer dat NIET kan gesaboteerd worden vanaf een andere plaats (bijvoorbeeld door het uittrekken van de stekker). Leg de belangrijke telefoonnummers van hulpdiensten bij de telefoon.

Een tijdje afwezig? Vraag dan aan de politie om een extra oogje in het zeil te houden. Je kan aan de plaatselijke politie vragen om toezicht te houden tijdens jouw afwezigheid.
Check hiervoor de website van POLICE ON WEB (Aanvraag woningtoezicht tijdens afwezigheid).

 

 

Direct offertes aanvragen?
Direct prijzen gaan vergelijken voor de installatie van een alarmsysteem in uw woning? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende ondernemingen.
Gratis prijsofferte aanvragen →

Lees ook
brandveiligheid
Brandbeveiliging.
beveiliging van terrein
Beveiliging van een terrein
mechanische veiligheid
Inbraakbeveiliging: Mechanische maatregelen.
huis beveiligen
Je woning beter beveiligen, hoe begin je er aan?
inbraakbeveiliging
Inbraakbeveiliging: Voorkom woninginbraak.
camerabewaking
Alarmsystemen (elektronische maatregelen)
alarmsystemen
Alarmsystemen: Vraag en Antwoord.
camerabewaking
Camerabewaking tips, info en wetgeving.
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen