Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Brandbeveiliging.

Op onze website kan je al veel informatie terugvinden over het beveiligen van je woning tegen onder meer inbraak, maar brandbeveiliging is toch iets waar je ook aandacht moet aan schenken. Het zit hem soms in de kleine dingen.

Heb je een rookmelder in huis? Is er een brandblusser in de woning aanwezig of een blusdeken in de keuken? Kuis je regelmatig de stof filters van uw droogkast? Als je op deze vragen nee hebt beantwoord, dan wordt het misschien wel tijd om je even te verdiepen in brandveiligheid.

 

brandveiligheid

 

Brandbeveiliging bij het bouwen of renoveren.

Aan het bouwen of renoveren? Denk dan eens aan alle materialen die je zult gaan gebruiken: kan het beter? Denk er bijvoorbeeld eens aan om volgende materialen te bekijken:

  • Platen, blokken en isolatiemateriaal
  • Brandwerend glas
  • Branddeuren
  • Brandwerende coatings en verven
  • Brandwerende doorvoeringen
  • Brandwerende kleppen

RookmelderElke kamer kan wel voorzien worden van hulpmiddelen die bijdragen aan de brandveiligheid van je woning. Naast de tips die je kan lezen verder in het artikel, geven we je al enkele tips mee als voorbeeld:

  • Keuken: Reinig regelmatig de filter van de afzuigkap en hou branddekens binnen handbereik. Zet apparaten uit van zodra je ze niet meer nodig hebt.
  • Garage en soortgelijke ruimtes: zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de verwarmingsinstallatie staat en vergeet ook niet om ontvlambare producten goed op te bergen en goed af te sluiten.
  • Trap en hal: de ideale plaats om rookmelders te installeren.
  • Living: Plaats kaarsen niet direct op een tafel, maar gebruik een onderzetter zoals bijvoorbeeld een schoteltje. Het spreekt voor zich dat ze ook niet dicht in de buurt mogen staan van materialen die brandgevoelig zijn. Elektrische kabels horen niet thuis onder een tapijt en zet apparatuur volledig uit als je ze niet gebruikt. Vergeet ook niet dat de woonkamer een ideale plaats is om een rookmelder te installeren.
  • Slaapkamer: rook niet in bed en vermijd elektrische verwarmingstoestellen.
  • Badkamer: is meestal geen goed idee om een rookmelder te installeren, maar je kan er wel voor zorgen dat de ruimte goed kan ventileren en indien je elektrische verwarmingstoestellen gebruikt mag je ook niet vergeten om deze uit te zetten na gebruik.

 

 

Alarmsysteem met een blusfunctie.

Bepaalde alarmsystemen kunnen eenvoudig woorden voorzien van een blusfunctie. Dit betekent dus dat als het brandalarm afgaat, dat er automatisch wordt geblust. Dit kan het verschil zijn tussen een volledig afgebrande woning, of een afgebrande kamer. Het zorgt er immers voor dat de brandweer enkele minuten kan besparen omdat er reeds op voorhand geblust werd.

Water was voornamelijk vroeger een populair middel. Dit zie je ook vaak in films met sproeierinstallaties die afgaan wanneer er een brandalarm aan het luiden is. De dag van vandaag is het ook mogelijk om gas te gebruiken of poeder. Dit biedt betere mogelijkheden bijvoorbeeld voor ruimtes waar elektronische installaties staan zoals computers of servers.

Wens je je installatie ook met een blusfunctie te voorzien en wil je je aansluiten bij een alarmcentrale? Dat kan. De alarmcentrale zal het onderscheid kunnen zien tussen een inbraakalarm of brandalarm. Zij kunnen dan ook de brandweer verwittigen bij problemen.

 

Aparte rookmelder: waar installeer je die?

RookmelderEen rookmelder installeren is heel eenvoudig, maar misschien zal je je de vraag stellen: op welke plaatsen hang ik ze op?

Eerst en vooral wordt er algemeen aangeraden om meerdere rookmelders te gebruiken, te beginnen in de hal of op elke bewoonde verdieping van je huis.

Slaapkamers en living worden het meest aanbevolen, maar vergeet ook niet gevoelige ruimtes zoals kamers waarin veel computerapparatuur staat.

Een rookmelder installeer je best niet op ruimes waar sowieso veel rook hangt, of stoom of stof aanwezig is. Garages, keukens, verwarmingsplaatsen of badkamers vallen dus al snel uit de boot.

Je hangt je rookmelder best niet dichtbij een open raam of ventilatieopening. Boven een verwarming plaatsen – of alle plaatsen waar het warmer is dan de rest van de kamer – vermijd je ook het best.

Heel belangrijk is ook dat je er snel bij kan om de rookmelder bijvoorbeeld regelmatig te kunnen onderhouden en testen. Het alarmsignaal moet natuurlijk werken, en te horen zijn in alle kamers van de woning, zelfs met gesloten deuren.

De plaatsing mag in principe geen problemen geven en je zal kunnen vertrouwen op een handleiding die wordt meegegeven met de rookmelder. Een rookmelder wordt het best op het plafond geplaatst omdat rook stijgt. Sommige modellen laten het toe om ook de melders op de muren te plaatsen, maar doe dit enkel als dit effectief wordt vermeld in het instructieboekje.

 

Is UW woning brandveilig?

Het uitbreken van een brand zit soms in een klein hoekje. Zelfs als je rondkijkt in je woning vergeet je wel eens enkele zaken die een risico kunnen vormen. Onderstaande checklist is een start die je kan nemen om eens snel te overlopen hoe brandveilig je woning wel is:
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#1fbf3b”]

  • Werden er differentieelschakelaars en automatische zekeringen geplaatst? Is de aarding in orde?
  • Zijn de elektrische leidingen niet overbelast door een teveel aan stekkers op dezelfde stroomkring? Hou je hier rekening mee als je een nieuw toestel aankoppelt?
  • Bewaar je lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen?
  • Rook je in bed? Let er op dat er geen hete as in de vuilnisbak terechtkomt en gebruik aangepaste asbakken om je sigaret te doven.
  • Zet je een hete frituurketel uit wanneer je de ruimte verlaat?
  • Staat de bijverwarming, kaarsen of andere verlichting op een veilige afstand van brandbaar materiaal?
  • Zijn alle ontvlambare vloeistoffen en producten veilig opgeborgen?
  • Is er een blustoestel en/of branddeken aanwezig in je woning?
  • Is er een geschreven vluchtplan dat minstens 1 keer per jaar ingeoefend met alle inwoners?
  • Is er minstens één rookmelder per woning aanwezig?

[/su_list]

 

Wens je inzake brandbeveiliging in contact te komen met een ervaren persoon?
Vraag dan hier snel een offerte aan (vink brandbeveiliging aan), kom in contact met ervaren vakmannen uit jouw regio en kom te weten hoeveel het kost om jouw woning brandveilig te maken.

 

 

Lees ook
beveiliging van terrein
Beveiliging van een terrein
huis beveiligen
Je woning beter beveiligen, hoe begin je er aan?
organisatorisch beveiligen
Inbraakbeveiliging: organisatorische maatregelen.
camerabewaking
Camerabewaking tips, info en wetgeving.
mechanische veiligheid
Inbraakbeveiliging: Mechanische maatregelen.
inbraakbeveiliging
Inbraakbeveiliging: Voorkom woninginbraak.
alarmsystemen
Alarmsystemen: Vraag en Antwoord.
camerabewaking
Alarmsystemen (elektronische maatregelen)
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen