Inbraakbeveiliging: Mechanische maatregelen.
Wanneer je reeds moeite hebt gedaan om de puntjes uit het artikel met ‘organisatorische maatregelen’ toe te passen, zal de volgende stap zijn om bouwkundige maatregelen te treffen.
Hierbij wordt er dan meer specifiek gekeken naar de toestand van je woning.
We spreken dan van veiligheid die voorzien kan worden door bijvoorbeeld de installatie van gelaagd glas, goede sloten, inbraakwerende deuren, enzovoorts om de weerstand van toegangen en uitgangen te verhogen.
Enkele tips:
De voordeur wordt meestal goed beveiligd, maar in vele gevallen vergeet men ook de achterdeur te voorzien van een degelijke beveiliging. Een goede beveiliging van een deur bestaat uit verschillende delen:
- De cilinder mag niet aan de buitenzijde van de deur voorbije de slotplaat komen.
- Schroeven mogen ook niet uitsteken want dat maakt het alleen maar makkelijker voor inbrekers om het slot te verwijderen.
- De sluitplaat (of sluitkom) is een dun plaatje dat in de deurstijl zit. Veel mensen maken de fout om zwakke sluitkommen te gebruiken die het begeven van zodra er een beetje kracht wordt uitgeoefend. Er bestaan sluitprofielen die zeer sterk zijn en het slot goed beschermen. Ze worden met lange pluggen bevestigd in het metselwerk. Offertes voor beveiligingssloten aanvragen kan je op deze pagina.
Voorzie voordeuren van een veiligheidsslot, een kierstandhouder, parlofoon of deurspion of een bijkomende grendel (bijvoorbeeld onderaan) wanneer je thuis bent.
Achterdeuren voorzie je ook best van een veiligheidsslot, maar een bijkomende grendel en bijzetsloten op ramen zijn ook zeker aan te raden.
Schuiframen, zoals je veel ziet bij veranda’s, kunnen ook voorzien worden van bijzetsloten. Zo’n raam is een ideale vluchtweg voor een dief bijvoorbeeld als je onverwachts thuiskomt. Ook veluxramen kan je best voorzien van een extra bijzetslot.
Op zoek naar nieuwe ramen of deuren? Vergelijk hier prijzen.
Garagepoorten kan je bijkomend beveiligen door achter de geleidewieltjes een gat te boren en met een pen of hangslot met lange beugel te voorkomen dat de poort kan geopend worden.
Enkel glas is absoluut uit den boze, de beste keuze (zeker bij nieuwbouw) is gelaagd glas. Dit soort glas kan niet zomaar doorbroken worden. Veiligheidsglas is in een dubbele beglazing perfect combineerbaar met een traditionele glasplaat. Het veiligheidsglas wordt dan best geplaatst aan de binnenkant omdat bij poging tot inbraak veel lawaai zal gemaakt worden wat de inbreker misschien kan afschrikken.
Rolluiken hebben veelal de voordelen van privacy of het verminderen van licht- en geluidshinder, maar ze vormen ook nog eens een extra hindernis tegen inbraak. Sommige modellen zijn hier specifiek voor gemaakt, andere modellen kan je aanpassen om te verhinderen dat ze niet zomaar naar boven kunnen geduwd worden.
Moeten alle vensters effectief open kunnen? Als je bij de nieuwbouw merkt dat er enkele onzichtbare hoeken zijn, dan kan je best opteren om daar een vast raam te plaatsen;
Buitenverlichting is ook een gekende maatregel bij wijze van beveiliging. Verlicht bepaalde plaatsen met spaarlampen zodat je omgeving kan waarnemen wat er gebeurd op jouw domein (sociale controle) maar ook een buitenlicht met sensor dat aangaat wanneer er iemand het domein betreedt kan dieven afschrikken en/of je buren alarmeren. Plaats deze dan wel hoog genoeg zodat inbrekers deze niet kunnen saboteren.
Bouwkundige maatregelen bestaan er om de inbreker te vertragen. Lopen ze minimaal 3 minuten vertraging op? Dan bestaat de kans dat ze het voor bekeken houden omdat de kans waarop ze betrapt worden groter wordt. Ook een goed doordachte omheining maakt hiervan deel uit.
Een goede omheining kan bijvoorbeeld bestaan uit een metalen afrastering met een draad van kleine mazen en een afgebogen bovenrand zodat het moeilijker wordt om erover te klimmen. Zorg dat de omheining voldoende hoog is. Planten met doornen zijn ook altijd een goed idee, zeker op plaatsen met beperkte zichtbaarheid, om inbrekers te ontmoedigen. Zorg er dan wel voor dat de planten niet te hoog zijn, zodat sociale controle mogelijk blijft.
De tuin en oprit kan je extra beveiligen door gebruik te maken van bewegingssensoren of camerabewaking. Bij camerabewaking bestaat nog steeds de optie tussen zichtbare bewaking (voor het afschrikeffect) of onzichtbare bewaking. Niettemin kan het geen slecht idee zijn dat er bij ‘ongewenst bezoek’ een signaal wordt verstuurd die je kan ontvangen op bijvoorbeeld je GSM. Zorg er wel voor dat deze goed afgesteld zijn, want het is niet de bedoeling dat je een melding ontvangt wanneer er een kat door de tuin loopt!
Heb je al eens aan een verankerde safe gedacht? Deze kunnen helpen om je kleine kostbaarheden te beschermen. De kostprijs valt in principe goed mee, in vergelijking met wat je kan verliezen. Er zijn meerdere opties die je kan overwegen:
- Een vrijstaande inbraakwerende kast. Als het gewicht minder bedraagt dan 1 ton dan moet ze wel worden vastgemaakt aan de vloer of aan de muur. Rondom kan deze ook beschermd worden met een laag sterke beton.
- Een vloerkluis kan je goed verbergen en maakt het ook mogelijk om grotere voorwerpen in op te bergen.
- Een muurkluis wordt in de muur ingebouwd, waardoor je al zeker bent dat een goede verankering nodig is. Dit kan dus niet in alle woningen toegepast worden.
- Kleine koffertjes die je soms ook ziet in auto’s kan je ook gebruiken. Je kan ze ook gebruiken zonder kostbaarheden in op te bergen, om de inbreker af te leiden van andere zaken of voorzien van een tracking systeem als men de koffer in zijn geheel meeneemt.
Direct offertes aanvragen?
Direct prijzen gaan vergelijken voor de installatie van een alarmsysteem in uw woning? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende ondernemingen.
Gratis prijsofferte aanvragen →