Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Aluminium ramen: Nadelen?

Zijn er nadelen aan aluminium ramen? In het verleden stond aluminium erom gekend veel condensatieproblemen te geven, is dat nog steeds het geval of zijn aluminium ramen toch beter dan PVC ramen? Naast de voordelen van aluminium ramen trachten we in dit artikel de nadelen van aluminium ramen op te sommen.

In het verleden gaven aluminium ramen problemen met condensatie, maar gelukkig is dat in hedendaagse tijd niet meer het geval. Aluminium heeft daarom terecht aan populariteit ingewonnen. Echte nadelen zijn er eigenlijk niet bij aluminium ramen, maar er blijven wel enkele aandachtspuntjes bestaan.

Het feit dat er weinig of geen nadelen zijn aan aluminium ramen is niet verwonderlijk als je weet dat steeds minder mensen kiezen voor houten raamprofielen en overschakelen op aluminium profielen. Met onderstaande zaken hou je echter best wel rekening als je optimaal tevreden wil zijn over je aluminium raamprofielen.

De sterkte van het profiel

Het raamprofiel moet altijd sterk genoeg zijn. Daar moet je extra op letten wanneer er driedubbel glas zal tussen geplaatst worden. Driedubbel glas wordt veel gebruikt bij passiefhuizen en lage energiehuizen en de volledige constructie is toch een zeer zwaar gewicht.

Dat is ook het geval bij gelaagd glas. Het glas kan een aluminium profiel vervormen wat men absoluut moet voorkomen door de profielen stevig genoeg te maken. Niet echt een nadeel, maar wel een belangrijk aandachtspunt.

De isolatiewaarde van de aluminium profielen

Als we in hedendaagse tijden ramen vervangen, dan houden we ook rekening met potentiële energiebesparingen. Dat is niet meer weg te denken uit onze plannen. Het is dus van belang om aandacht te schenken aan manieren om de best mogelijke isolatiewaarde te bekomen. Hierbij gaat het dan om de luchtdichtheid en de thermische onderbreking van de raamprofielen.

Om bij aluminium ramen tot een hogere isolatiewaarde te komen, maakt men gebruik van thermisch onderbroken profielen. Anders gezegd betekend dit dat een isolerende kern er voor zorgt dat de binnenkant en de buitenkant van de profielen van elkaar gescheiden zijn. Deze isolerende kern kan gemaakt worden uit diverse materialen.

Let ook steeds op de U-waarde van de aluminium raamprofielen die je wenst te kopen, want deze kunnen onderling verschillen. Onthou hierbij dat een lagere waarde beter is. Afhankelijk van het type glas dat gebruikt zal worden, kunnen aluminium profielen ook gebruikt worden in passiefhuizen en lage energiewoningen.

 

De nadelen van aluminium ramen

Er zijn dus niet echt nadelen verbonden aan aluminium ramen, al kunnen we over enkele zaken wel kritisch zijn. Zo zal het niet mogelijk zijn om aluminium ramen te schilderen. Wie dus vaak van kleur veranderd kiest best voor een ander materiaal. Aluminium zal ook iets duurder uitvallen dan hout maar daartegenover staat wel een eenvoudiger onderhoud en een langere levensduur.

Wie geautomatiseerde ramen wenst te installeren, zal ook rekening moeten houden met het prijskaartje die eraan verbonden is. Gelukkig krijg je met aluminium een stevig materiaal in de plaats. Ze zullen niet zo snel beschadigd raken, maar je moet er wel rekening mee te houden dat als er krassen voorkomen, dan deze moeilijk te verwijderen zijn.

Lees ook meer over de voordelen van aluminium ramen en beslis dan of aluminium ramen iets voor jou zijn.

Aluminium ramen plaatsen?
Vergelijk hier gratis en vrijblijvend tot 4 verschillende offertes!

Lees ook
ruitenwasser
Ruitenwasser
rolgordijnen soorten
Rolgordijnen op maat
vouwgordijn
Vouwgordijnen
wat betekent moffelen
Wat betekent moffelen?
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
aluminium ramen voordelen
Aluminium ramen: Voordelen?
zendow pvc raam
Zendow
ramen
Ramen
lichtkoepel
Lichtkoepels
gordijnen
Gordijnstoffen
verticale lamellen
Verticale lamellen
gordijn verduistering
Zonneblinden