Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Pastorijstijl

De kerk verdwijnt langzaam uit onze samenleving. Steeds minder mensen wenden zich wekelijks trouw tot God. Zeker de jongere generaties kunnen maar niet naar binnen worden gelokt. Jammer, want daarmee gaan veel mooie tradities en verhalen verloren. Ook op architectonisch vlak is het vervelend nieuws: zeker kerken uit de 17e eeuw zijn schitterend versierd. Hoewel er een vrij grote kans bestaat dat die culturele bedevaartsoorden nog wel even blijven staan is het lot van de bijgebouwen, zoals de pastorie, een stuk minder zeker. Een modetrend vangt de schade echter op: huizen in pastoriestijl (of pastorijstijl, zoals het ook wel wordt genoemd) zijn namelijk steeds meer in trek.

 

pastorijstijl

 

Deze bouwstijl kenmerkt zich niet door religieuze verwijzingen of ornamenten gebaseerd op het Bijbelse geloof. Het gaat veel meer om de rustieke en klassieke uitstraling van de woningen die in deze stijl zijn gebouwd. Je kunt huizen in deze stijl herkennen aan de symmetrie van het gebouw en het uitbundige voorportaal. Niet dat er sprake is van een kakofonie van kleuren en vormen, maar de ingang en de hal springen er meestal wat extra uit. Dat kan bijvoorbeeld zijn door dat deel van de woning wit te schilderen en op de andere muren de baksteen ‘kaal’ te laten.

Dat opvallende is eigenlijk vreemd voor een huis in de pastorijstijl. Verder is die namelijk behoorlijk ingetogen en gericht op de details. Bij de bouw is het dan ook essentieel om daar op te letten. Gebruik bijvoorbeeld alleen authentieke materialen. Denk dan zoal aan het hergebruiken van stenen of het kopen van exemplaren die een kunstmatig verouderingsproces hebben ondergaan. Hetzelfde geld voor de dakpannen. Een architect weet hier echter alles van en zal daar in zijn ontwerp uiteraard ook rekening mee houden!

Lees ook
inrichten
inrichten
stoffering
stoffering
veranda voorbeeld
Meubelwinkels in België
kamer inrichten
Kamer inrichten
behangen
Binnenhuisdecoratie
binnenhuisinrichting
Binnenhuisinrichting
vouwgordijn
Vouwgordijnen
aquarium
Aquarium inrichting
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen