Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Carport: Dit moet je er van weten

Een carport klinkt als een goedkoop alternatief dan de plaatsing van een garage, maar zijn er ook nadelen aan verbonden?

Alvorens je beslist om al dan niet een carport of garage te plaatsen hopen we dat je uit deze serie van artikelen alle nodige informatie kan halen om tot de juiste beslissing te komen.

 

carports

Carport of garage kiezen? Voor- en nadelen op een rij.

Het mag duidelijk zijn dat een carport in vergelijking met een garage goedkoper is omdat het beknopter is qua opbouw en vrij licht. Een carport kan bijvoorbeeld tegen de gevel geplaatst worden en op die manier dus de woonruimte in je woning niet kleiner maken.

Een nadeel ten opzichte van een gesloten garage is dat een carport volledig open is. Je auto zal dus niet beschermd zijn tegen weersinvloeden. Denk bijvoorbeeld maar aan strenge winters. Een carport heeft in principe wel een dak, dus de auto heeft wel enige bescherming tegen bijvoorbeeld regen en sneeuw.

Een garage kan je ook gebruiken als opslagruimte voor oude spullen. Voor veel mensen is dat belangrijk zodat alle afgesloten plaatsen optimaal gebruikt worden. Onder een carport kan je natuurlijk ook spullen zetten maar een extra ruimte zal je pas kunnen bekomen met een berghok.

Als je denkt ‘ik wil alleen mijn auto niet op straat parkeren’, dan is een carport zeker nuttig voor jou. Hou echter wel in gedachten dat het geen extra beveiliging oplevert: Een garage is een afgesloten ruimte, terwijl een carport een open ruimte blijft.

Een carport kan je zelf ook in elkaar knutselen, terwijl dat bij een garage wellicht iets moeilijker is. Bij een garage dien je rekening te houden met andere belangrijke elementen zoals isolatie of luchtdichtheid, bij een carport is dat niet het geval. Enigszins handig zijn is wel een vereiste.

Tip: is je woning ouder dan 5 jaar en plaats je de carport tegen de woning (= vastankeren aan de woning)? Opteer dan om een carport door een vakman te laten installeren. Op die manier betaal je slechts 6% BTW voor de hele installatie in plaats van 21% BTW op de aankoop van je materialen.

 

Een extra ruimte dankzij een carport

Meer en meer kiezen mensen om een garage te vervangen door een moderne carport, maar wat is hun beweegreden? Het feit dat de constructie eenvoudiger is, en dat het goedkoper is, zijn niet de enige voordelen van een carport. Heb je er al eens bij stilgestaan dat deze open ruimte ook gebruikt kan worden voor andere activiteiten? Denk bijvoorbeeld aan een barbecue tijdens een regenachtige zomerdag, of een spelletje ping-pong. De kans is groot dat je zelf wel een activiteit kan bedenken om in die ruimte te doen.

Met een carport heb je iets meer ruimte als bij een garage. Niet alleen kan je omwille van de eenvoudige constructie zelf een vorm of bouwwijze kan kiezen, maar je kan ook extra ruimte voorzien voor het openen van portieren in tegenstelling tot garages die meestal toch net iets te klein lijken te zijn.

Ruimte kan een belangrijke factor zijn bij mensen die beperkt mobiel zijn of zich moeten verplaatsen met behulp van een rolstoel. Met een carport kan je perfect de nodige ruimte voorzien langs de zijkant zodat er voldoende plaats is om in en uit te stappen.

Hoe kan je van je carport ook een gezellige ruimte maken die je ook regelmatig gebruikt? Een carport die vastgehecht wordt aan de gevel heeft veel weg van een veranda, je kan de carport tijdens zonnige dagen dan ook inrichten zodat je daar gezellig met het gezin kan vertoeven. We geven enkele ideetjes mee hoe je dit alvast kan voorzien:

  • LED of halogeen verlichting plaatsen: Niet alleen handig bij het parkeren van je wagen maar ook om ’s avonds een gezellig sfeertje te creëren.
  • Extra wandelementen voorzien: zodat je geen last hebt als het even winderig is.
  • Zonnepanelen plaatsen bovenop je carport: handig als je een elektrische wagen hebt of tot nu toe niet de nodige ruimte had op je dak.
  • Gebruik van kleuren: voor zowel het dak als de structuur van de carport zijn meerdere kleurenopties mogelijk.

Zo zie je maar dat een carport geen saaie bedoening hoeft te zijn, maar een echte meerwaarde voor je huis én gezin kan betekenen.

 

Tip: Prijzen vergelijken

Een carport plaatsen laat je best over aan een professional. Zo ben je zeker van kwaliteit en een mooi eindresultaat. Vergelijk ook verschillende prijsvoorstellen. Zo kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

 

Online offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

Lees ook
carport praktische tips
Carport plaatsen: praktische tips
carport aluminium
Carport materialen: Aluminium carport
carport vergunning
Carport: vergunning nodig?
carport plexiglas
Carport materialen: Glas en Plexiglas
carport houten
Carport materialen: Houten carport
carport bedekking
Carport: dakbedekking kiezen
carport-auto
Kostprijs van een carport
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis