Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Strengere energie eisen nieuwbouw

Volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) wordt de energieprestatie regelgeving steeds beter nageleefd. Deze wordt nochtans steeds strenger. Wat betekent dat voor u?

 

Energieprestatieregelgeving

Een korte inleiding: Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Het geeft met andere woorden het energieverbruik aan van een woning.

De Energieprestatieregelgeving trad in Vlaanderen in werking voor bouwvergunningen aangevraagd vanaf 1 januari 2006. Niet voldoen aan deze regeling kan een dure boete opleveren: de boetes kosten u drie keer meer dan een investering zou vergen om te voldoen aan de eisen!

 

Strengere energie-eisen voor de nieuwbouw

Nieuwe gebouwen mogen een maximaal E-peil van E60 behalen. We zijn nu ook verplicht om muren, daken, vloeren en ramen beter te isoleren.

Om aan de strengere energie eisen te voldoen, heb je keuze uit 6 mogelijkheden van maatregelen waarvan er minstens 1 moet worden doorgevoerd:

 

Steeds vaker kiezen mensen ook voor een thuisbatterij. Een thuisbatterij slaat het overschot aan opgewekte stroom op in een accu. De batterij laadt automatisch op tijdens de goedkope daluren en gebruikt deze energie tijdens de piekuren overdag. Wanneer er een stroompanne is, ben je zo volledig zelfvoorzienend in energie. Lees er alles over op https://www.thuisbatterij.be/.

 

Wat als je woning niet voldoet aan de zes mogelijkheden?

In dat geval wordt het E-peil 10% strenger voor u: De nieuwbouwwoning zal dan maximaal een E-peil van E54 mogen halen. Lukt het je dus niet om de woning te voorzien van hernieuwbare energie, maar voldoet de woning toch aan de extra strenge energie eis, dan is er dus niets aan de hand.

 

Wat voorziet de toekomst, wordt het E-peil nog strenger?

Sowieso wordt het ook verplicht meer aandacht te besteden aan isolatie. Het E-peil zal ook in de toekomst strenger worden:

  • Vanaf 2016: max. E50
  • Vanaf 2021: max. E30

Dit betekend dus wel een meerprijs bij het bouwen, maar deze investering verdien je terug omdat je energie verbruik drastisch zal dalen.

 

Hoeveel zal mij dit kosten?

De extra kostprijs die deze maatregelen met zich meebrengen hangt af van diverse factoren, waaronder de grootte van je woning maar ook de keuze van materiaal en installateur hebben een grote invloed. Vraag steeds offertes aan om prijzen te vergelijken!

Om je een idee te geven wat de extra meerprijs kan bedragen kan je je richten op onderstaande geschatte prijzen:

  • Prijs zonneboiler: 5.000 euro
  • Prijs zonnepanelen: 5.000 euro – 7.500 euro
  • Prijs warmtepomp: 10.000 euro – 15.000 euro
  • Prijs biomassa-installatie: 4.000 – 6.000 euro
  • Stadsverwarming: Weinig keuze en is afhankelijk van uw stad.
  • Deelname project: 3.000 euro – 5.000 euro

Welke investering het meeste haalbaar is voor u, dien je best te bespreken met je architect. De ligging van je woning zal mee bepalen welke opties er beschikbaar zijn voor u.

Wie reeds wil besparen bij de aankoop kan best dus offertes vergelijken. Via onze offertedienst ontvang je meerdere offertes via 1 aanvraag waardoor je dus onmiddellijk kan gaan beginnen met het zoeken naar een bekwame en goedkope installateur.

 

 

 

Online offerte aanvragen voor energiebesparende maatregelen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

Lees ook
energiezuinig huis
Zorg voor een energievriendelijk huis, want uw portemonnee is het waard
zonnepanelen
zonnepanelen kopen
warmterecuperatie
windmolen
Energie
zonnecelpanelen
Een zonneboiler op je dak, bespaar je mee?
elektriciteit leggen
Elektriciteit aanleggen in uw woning
zonneboiler werking
Zonneboilers winnen aan populariteit.
wolken
Winddicht
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
isolatie woning
Woning isoleren
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen