Inbraak- en brandbeveiliging: belastingvoordeel 2015 en premies.

De overheid laat je niet in de steek als het om beveiliging aankomt. Voor bepaalde uitgaven kan je een premie krijgen van je gemeente, of een belastingvermindering krijgen in je aangifte. Hiervoor moeten wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

De belastingvermindering kan je krijgen als eigenaar van een woning, of als huurder. Heb je meerdere woningen, dan kan je voor elke woning een belastingvoordeel krijgen, afhankelijk van het gewest waar de woning gelegen is. Ook voor ondernemingen (zelfstandigen en KMO’s) bestaan er systemen om een belastingvoordeel te bekomen.

 

Welke uitgaven voor inbraakbeveiliging?

 • de uitgaven voor de levering en de plaatsing van de volgende inbraakvertragende gevelelementen:
  • specifiek inbraakwerend glas
  • beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken zoals veiligheidssloten, slotbeveiligingssystemen, grendelbeveiligingssystemen en kierstandhouders
  • de helft van de uitgave voor de motor met anti-ophefsysteem van een luik of een elektrische garagepoort
  • gepantserde deuren en poorten
 • de uitgaven voor de levering en de plaatsing van alarmsystemen (systemen bestemd om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen of vast te stellen) en de componenten ervan en voor de kosten die gepaard gaan met het beheer van alarmen door een vergunde alarmcentrale (een centrale bestemd om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen of vast te stellen)
 • de uitgaven voor de levering en plaatsing van een camerasysteem uitgerust met een registratiesysteem

Welke uitgaven voor brandbeveiliging?

 • de uitgaven voor de levering en de plaatsing van waterblussers met additief van 6 kg of polyvalente poederblussers van 6 kg, conform de reeks normen NBN EN 3 “Draagbare blustoestellen”, met inbegrip van het blustoestel dat wordt geplaatst voor het automatisch blussen in verwarmingslokalen op stookolie
 • de uitgaven voor de levering en de plaatsing van deuren met een brandweerstand van een “half uur”:
  • tussen de garage en de woning
  • aan de binnenkant van de keuken
  • tussen het slaap- en woongedeelte van de woning
  • aan de binnenkant van het verwarmingslokaal

Hoeveel bedraagt het voordeel en hoe geef ik het aan?

Voor investeringen aan woningen, gelegen in het Vlaamse gewest, uitgevoerd na 1 januari 2015 kan u geen belastingvermindering meer krijgen. Vlaanderen heeft beslist het voordeel te schrappen. ‘Om budgettaire redenen wordt de belastingvermindering voor uitgaven ter beveiliging van woningen tegen inbraak en brand opgeheven vanaf aanslagjaar 2016.

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de belastingvermindering wel van toepassing voor investeringen uitgevoerd in 2015.
Je kan 30% van je uitgaven in brengen in je aangifte. Het maximumbedrag voor 2014 bedraagt 760 euro. Je dient dit aan te geven in je aangifte personenbelasting onder code 1383 in de aangifte die je zal invullen rond juni 2016.

Let wel op: het moment van betalen is belangrijk! Krijg je de factuur voor de installatie van et beveiligingssysteem in december 2015, maar betaal je deze pas in 2016, dan kan deze pas in de aangifte komen van 2016 die je zal invullen in het jaar 2017.

Vanwaar dit verschil in gewesten? De zesde staatshervorming draagt de bevoegdheid voor de belastingvermindering voor inbraak- en brandbeveiliging over aan de gewesten. Zij zullen dus in de toekomst steeds bepalen welke fiscale voordelen aan de uitgaven voor inbraak- en brandbeveiliging verbonden zijn.

 

Erkende onderneming.

Wie zelf instaat voor de beveiliging van zijn woning, krijgt geen belastingvoordeel. Plaats je een alarmsysteem, dan moet dit dus gebeuren door een onderneming die als beveiligingsonderneming gekend staat.

Op zoek naar een erkende onderneming?
Vraag vrijblijvend offertes aan, vergelijk diensten en prijzen.
Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.
Gratis offertes beveiliging aanvragen →

 

Gemeentelijke premie voor beveiliging.

Check zeker eens bij je gemeente of je een premie kan krijgen voor het nemen van beveiligingsmaatregelen. Via de premiezoeker kan je alvast starten in je zoektocht. Niet in alle gemeentes kan je nog een premie krijgen.

Sowieso is de aanvraag voor een premie beperkt in de tijd, en heb je bijvoorbeeld maar drie maanden de tijd om de aanvraag in te dienen. Controleren of je in aanmerking komt, doe je dus best al op voorhand. Je zal ook nadien een geldige aankoopfactuur moeten kunnen voorleggen en eventueel andere documenten.

 

Fiscale voordelen voor ondernemers en zelfstandigen.

Zelfstandigen, KMO’s en vrije beroepen die hun beroepslokalen beveiligen kunnen rekening op de investeringsaftrek in beveiliging. Naast de gewone afschrijvingen kan je een bijkomende aftrek genieten die momenteel op 20,50% ligt.

Stel dus dat je als zelfstandige een investering doet van 10.000 euro exclusief BTW, dan zal een bijkomende aftrek mogelijk zijn van 10.000 euro x 20.50% = 2.050,00 euro. Dit bedrag wordt dus afgetrokken van je winst in het boekjaar.

Er zijn natuurlijk een aantal voorwaarden waaraan je zal moeten voldoen. Zo zal de installateur jou een attest moeten bezorgen. Ook komen niet alle materialen zomaar eventjes in aanmerking. Het moet sowieso gaan om nieuwe materialen, en volgende zaken komen in aanmerking voor de investeringsaftrek:

 • anti-ramkraaksystemen
 • toegangscontrolesystemenvertragingselementen op de parking
 • specifiek inbraakwerend glas
 • specifiek inbraakwerende rolluiken
 • beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekkengepantserde deuren
 • materieel voor de detectie van diefstal
 • goederenkluis met een inbraakvertragend slot
 • kassa’s met beschermkap of een anti-graaikap
 • neutralisatiesysteem van waarden (light-CIT)
 • specifiek inbraakwerende afrastering voor bouwwervensloten en andere beveiligingssystemen van materieel op een bouwwerf
 • alarmsystemen camerasystemen
 • volgsystemen

 

Verhoogde kostenaftrek van 120%

KMO’s en zelfstandigen genieten ook van een extra aftrek voor bepaalde investeringen in beveiliging. Zo kunnen bepaalde kosten ingebracht worden aan 120%. Voor zelfstandigen betekend dit het bijboeken van 20% extra kosten.
Bij KMO’s is er wel de onaantastbaarheidsregeling waarbij de extra 20% die in kosten wordt gebracht, onaangetast moet blijven staan op een passief rekening in de balans.

De stijging van de kostenaftrek naar 120% is mogelijk voor volgende uitgaven:

 • abonnementskosten voor de aansluiting op een vergunde alarmcentrale;
 • Kosten voor het beroep doen op een vergunde bewakingsonderneming voor beveiligd transport (ophalen van plofkoffers);
 • Kosten voor het gezamenlijk beroep doen op een vergunde bewakingsonderneming door een groep ondernemingen (consortiumbewaking).

 

Lees ook
inbraakbeveiliging
Beveiliging van een terrein
carport-voorbeeld
Carport: vergunning nodig?
alarmsysteem
Alarmsystemen: Vraag en Antwoord.
alarmsysteem woning
Inbraakbeveiliging: organisatorische maatregelen.
inbraakbeveiliging
Inbraakbeveiliging: Voorkom woninginbraak.
berekening maken met rekenmachine
Hoe kan je jouw renovatie financieren?
Woning op sleutel beveiliging
Inbraakbeveiliging: Mechanische maatregelen.
rookmelder
Alarmsystemen (elektronische maatregelen)
Bewakingscamera
Camerabewaking tips, info en wetgeving.
badkamer met douche op stang
Kostprijs van een badkamerrenovatie
budget voor verbouwing berekenen
Verbouwen met een budget
dakisolatie premies frontpage
Dakisolatie: premies en subsidies