Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Condensatie herkennen en behandelen

Condensatie in huis kan een serieus vochtprobleem zijn. Als je weet dat iedere persoon dagelijks tot 12 liter waterdamp kan produceren, dan mag het duidelijk zijn dat vocht in de lucht nooit vermeden kan worden en de lucht afgevoerd moet worden om condens te vermijden.

Wanneer het vocht in de warme lucht niet kan ontsnappen en in contact komt met koude oppervlakten, dan zal het vocht neerslaan op het koudere oppervlak. Een goede afvoer van lucht is dus zeker wel nodig.

Een tijdelijke oplossing is de verwarming hoger te zetten.

Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht deze kan bevatten waardoor condensvorming zal afnemen. Dit kost natuurlijk veel energie en geld waardoor er toch een echte oplossing moet voorzien worden: een betere ventilatie.

 

condensatie

 

Condensatie herkennen

Condensatie komt zowel op je ramen als op muren voor, maar je zal het zeer snel merken door naar je ramen te kijken. Indien je waterdamp of waterdruppels op je ramen opmerkt, dan spreekt men van condens.

Condens in de muren zal je niet meteen opmerken, maar na verloop van tijd kunnen er wel schimmelplekken en vochtplekken ontstaan. Het mag dus duidelijk zijn dat dit nefast voor je gezondheid is. Kinderen die opgroeien in woningen waar vochtproblemen zijn hebben tot twee a drie keer zoveel kans op aandoeningen van de luchtwegen.
Condensatie zal het meest voorkomen in ruimtes waar er altijd een hoge relatieve luchtvochtigheid aanwezig is. Denk aan de keuken (koken) of de badkamer (douchen) waar activiteiten met water plaatsvinden.

Op termijn is het ook mogelijk dat behang loskomt, verf loskomt of dat pleisterwerk beschadigt raakt. Ook een muffe geur is typisch aan eender welk vochtprobleem, dus ook bij condensatie.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

Condensatie problemen bestrijden

Een goede ventilatie is absoluut noodzakelijk om condensatie te vermijden. Hoe meer we onze woningen isoleren, hoe moeilijker het wordt voor de lucht om te circuleren. Vooral bij renovaties van oudere woningen wordt dan al eens snel ventilatie vergeten.
Condensatie is dus niet te wijten aan isolatie, maar aan de lucht die onvoldoende ververst wordt.

De goedkoopste manier om te ventileren is natuurlijke ventilatie: Ventilatieroosters installeren of vaker een raam openzetten zijn goede manieren om te starten.

Wanneer natuurlijke ventilatie echter onvoldoende blijkt, dan kan je er voor kiezen om mechanische ventilatiesystemen te gebruiken. Hierdoor zal de lucht beter verversen en wordt eveneens het vochtprobleem aangepakt.
Hedendaagse ventilatiesystemen bevatten ook mogelijkheden tot warmterecuperatie waardoor er geen warmte verloren gaat. Op die manier kan je tot 250 euro per jaar besparen, alleen maar op energiekosten.

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen mogelijk. Elke ruimte zal nood hebben aan een ander type aan ventilatie waardoor het steeds slim is om de hulp in te roepen van een ventilatiespecialist. In contact komen met specialisten op het gebied van ventilatie? Klik dan hier →

Samengevat: condensatie voorkomen kan door:

  • De temperatuur in de ruimte te verhogen;
  • De luchtvochtigheid te verminderen (door beter te ventileren).

 

Condensatie op de ramen buiten

Het is ook mogelijk dat de ramen langs buiten aandampen. Dit is perfect normaal en komt vaak voor bij dubbel glas of andere soorten isolerend glas. Dat heeft te maken met een hoge luchtvochtigheid buitenshuis terwijl de ramen kouder zijn.

Het bewijst dan ook dat je glas isolerend werkt want hoe beter de isolatie, hoe kouder de ramen aanvoelen langs buiten. De condens zal dan in de loop van de dag verdwijnen naarmate het glas ook warmer wordt en dezelfde temperatuur als de buitenlucht heeft.

 

Condensatie tussen dubbel glas

Condensatie tussen de glaslagen kan echter wel problematisch zijn. Dit betekend dan ook dat er een lek of ander probleem in het glas zit. De beste oplossing hiervoor is om een nieuw raam te laten plaatsen omdat het isolerend effect van het glas dan ook verminderd is en herstellen ook niet echt mogelijk is.

In principe heb je een garantie van 10 jaar op nieuwe ramen. Ervaar je problemen binnen deze termijn, dan kan je het bedrijf aanspreken die de ramen heeft geplaatst. De productiedatum kan je steeds aflezen tussen twee glasplaten in. Klik hier om meer te lezen over dubbel glas lek.

 

Vochtbestrijding: Condensatie oplossen

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
kelder vocht
Kelder dichting
waterdichting
Waterdichting
muur impregneren
Muren injecteren of gevel impregneren?
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
vochtige muur
Vochtige muren
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
schimmelbestrijding
Vochtbestrijding: algemene tips
vochtdiagnose
Huiszwam
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht