Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Paardenstal bouwen: Waarop letten?

Tegenwoordig heeft bijna iedere paardenbezitter één of meerdere stallen om zijn paarden te huisvesten. Maar wat is een paardenstal nou eigenlijk precies? Welke zaken zijn belangrijk en waaraan moet je allemaal voldoen als je zo’n dergelijke stal wilt laten bouwen?

 

Geschikte materialen paardenstal

Paardenstallen zijn net zoals garages en carports een type bijgebouw. De materiaalkeuze is heel belangrijk. Vaak wordt voor een combinatie van verschillende materialen gekozen om de sterktes van elk materiaal te kunnen benutten en om optimaal comfort te bekomen. De gekozen materialen en de bouwconstructie moet echter wel heel stevig zijn om te vermijden dat een paard kan uitbreken. Lees hier meer over de mogelijke bouwmaterialen.

 

Wat is een paardenstal?

Bijna iedereen weet wel wat een paardenstal inhoudt, maar om het jou zo duidelijk mogelijk te maken hebben we een definitie opgesteld. De definitie van een paardenstal luidt als volgt: Een paardenstal is een overdekte plaats waar paarden gehuisvest worden.

In België staan een flink aantal paarden de hele dag op stal. De meeste paardenbezitters komen zo nu en dan langs om op het paard te rijden of het even los te laten in de paddock. Daarna worden ze weer in de stal gezet waar ze tevens de nacht ook doorbrengen. Ook zijn er mensen die hun paarden zoveel mogelijk buiten willen laten staan, maar soms door bepaalde redenen ervoor kiezen het paard naar binnen te doen.

De meningen over het paard op stal zetten zijn momenteel nog steeds verdeeld. De ene partij claimt namelijk dat paarden zo veel mogelijk beweging nodig hebben en dus niet op stal moeten staan; de andere vindt het juist belangrijk dat paarden op stal kunnen staan i.v.m. diefstal of andere ongemakken.

 

Benieuwd naar meer info over andere soorten bijgebouwen? Alles over de mogelijkheden, materialen, prijzen, … ontdek je op https://www.bijgebouw.be/.

 

Elke eigenaar van een paard dient sinds 2013 volgens de wet een geschikte beschutting te voorzien voor zijn paard, ook in de wei. Dat kan een stal zijn maar ook een natuurlijke beschutting of schuilhok zijn.

Het is van belang om te kijken naar wat jouw paard nodig heeft. Is het bijvoorbeeld gevoelig voor de zon tijdens warme periodes? Zet dan het dier zo veel mogelijk binnen. Maar wanneer jouw paard gewoonweg gezond is, zul je natuurlijk moeten afvragen of het paard wel binnen moet staan.

Het is weliswaar prettig wanneer je een paardenstal tot je beschikking hebt. Het paard kan bijvoorbeeld bij extreme weersomstandigheden veilig binnen staan. Ook kan een stal prima dienen voor paarden met eczeem. De stal biedt in dit geval een ideale uitweg voor paarden die vatbaar zijn voor vliegjes.

 

Van plan om een paardenstal te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via het offerteformulier

paardenstal bouwen

De vereisten van een paardenstal

Paardenstallen zijn er in alle soorten en maten. (Hier lees je meer over de verschillende soorten paardenstallen die er bestaan) Maar wat maakt een nou een goede paardenstal? Over het algemeen is het belangrijk dat een paard naar buiten kan kijken. Paarden zijn immers sociale kuddedieren en willen daarom andere dieren en mensen aanraken, horen, ruiken en zien.

Verder zijn er nog een aantal minimum eisen waaraan een stal het best kan aan voldoen:

  • De oppervlakte van lichtinval dient minimaal 10% van het vloeroppervlak van de stal bedragen. Het licht mag overigens door zowel ramen als lichtplaten gecreëerd worden;
  • Toch wordt er geadviseerd ramen aan de zonkant af te dekken. Op deze manier wordt het niet te warm in de stal tijdens zonnige periodes; Dit kan eventueel ook verholpen worden met bijkomende luikjes die tijdens de zomermaanden kunnen afgesloten worden wanneer het nodig is.
  • Paarden met een schofthoogte tot 1.55 meter hebben een minimale vloeroppervlakte nodig te hebben van 9 vierkante meter;
  • Paarden met een schofthoogte van 1.55 tot 1.64 meter moeten zijn voorzien van een minimale oppervlakte van 9,60 tot 10,75 m²;
  • Is je paard echter hoger dan 1.75 meter? Dan dient het minimale vloeroppervlak minimaal 12.25 m² te bedragen.

 

Vereiste vergunningen paardenstal

Bij het plaatsen of bouwen van een paardenstal heb je in de meeste gevallen een bouwvergunning en milieuvergunning nodig. Slechts onder enkele strikte voorwaarden kan je vrijgesteld worden van een vergunning. Lees er meer over in dit artikel.

 

Bodembedekking

Er zijn tegenwoordig zoveel diverse soorten bodembedekkers dat vele mensen niet meer weten welke ze moeten aanschaffen. Stro is de meest geliefde en goedkope bodembedekker. Toch zijn er ook alternatieven op de markt zoals hennep, vlas, kokosvezel en houtkrullen. In het artikel ‘Vind de juiste bodembedekking’ gaan we hier verder op in.

 

Voldoende beweging

Naast de officiële vereisten van een paardenstal, zijn er natuurlijk nog meerdere factoren waar een paardenbezitter rekening mee moet houden. Eentje daarvan is beweging. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat paarden die niet voldoende bewegings- en graastijd krijgen, gedragscomplicaties en gezondheidsproblemen ontwikkelen. Deze problemen worden ook wel stalondeugden genoemd en zijn een veelvoorkomend probleem onder paardenbezitters. Om deze complicaties te voorkomen, kun je het beste een bewegingsstal of schutstal installeren.

 

Ligging paardenstal

Naast beweging is de ligging van een paardenstal ook belangrijk. Een (buiten)stal kun je namelijk het beste bouwen op de paddock of direct in het weiland. Op deze manier hoeven slechts de deuren opengezet te worden om de paarden naar buiten te doen.

 

Stalklimaat

Tot slot is het klimaat van de stal een onderdeel dat we niet moeten vergeten. Indien er geen tot weinig sprake is van voldoende ventilatie, heeft het paard een hogere kans op het ontwikkelen van ziektes. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat stof en tocht op de juiste manier worden bestreden. Stof en tocht zijn namelijk schadelijk voor bijna ieder wezen op aarde.

Naast de juiste luchtverversing is het ook mogelijk de stallen te ontstoffen door in plaats van stro houtkrullen te gebruiken. Tot slot kun je stof bestrijden door het strooisel vochtig te maken voordat je gaat uitmesten.

 

TIP: Vergelijk steeds offertes van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, materialen, werkwijzen, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij professionele vakmannen kan via het offerteformulier.

 

paardenhok

Tussenwanden

Bij een loopstal is er vaak sprake van opgepotte mest waardoor de bodem van de loopstal wordt opgehoogd. Daarom moeten paardenbezitters een tussenwand van minimaal 2,50 meter hoogte aanhouden. Uiteraard geldt dit niet voor kleine ponyrassen, hierbij mag een lagere wand geplaatst worden.

Het onderste deel van de tussenwand dient overigens dicht te zijn en uit meerdere afdelingen te bestaan. De bovenste wand mag echter ook opgebouwd zijn uit traliewerk. Wat het materiaal betreft, kun je het beste gaan voor een (prefab) betonnen wand, maar ook hardhout in thermisch verzinkt staal is een optie.

 

Vloer

Naast bodembedekking is het natuurlijk van belang ook een ‘echte’ vloer te plaatsen. De meeste vloeren in een paardenstal zijn gemaakt van beton. Houd er wel rekening mee een afvoerputje te plaatsen in verband met het reinigen van de vloer na het mesten.

 

Voersystemen

Tegenwoordig zijn er talloze verschillende voersystemen. Deze zorgen er voor dat het paard voldoende voer krijgt – en hierbij niet bezeerd raakt. Bovendien zorgt het voersysteem voor een verminderd risico op voernijd. Voernijd is aangeleerd gedrag dat gerelateerd is aan stress en moeilijk af te leren is. Een voersysteem kan op diverse manieren worden geplaatst.

 

Voorwand

De onderzijde van de voorwand dient 400 tot 500 mm dik te zijn. Verder moet de voorwand breed genoeg zijn om alle paarden tegelijkertijd kunnen eten. Paardenbezitters moeten overigens oppassen geen voerhek te plaatsten in de laatste 500 mm tegen de tussenwand. Ten slotte is het mogelijk een deur te installeren in de voorwand.

 

Watervoorziening

Vanzelfsprekend dient er minimaal één (automatische) drinkbak aanwezig te zijn in de stal. Deze drinkbak kan worden gebruikt voor maximaal vijf paarden. De bak hoort geplaatst te worden op een vorstvrije plek en dient verder een minimale afstand van 1 meter van de voerbakken te worden geïnstalleerd.

 

De juiste paardenstal

De geschikte paardenstal zoeken dient te gebeuren in functie van het paard. Er moet een goede leefomgeving geschapen worden zodat de paarden beschermd zijn van extreme weersomstandigheden en wind, maar ook tegen felle zon of agressie van andere paarden. Stalondeugden zijn dan vaak ook te wijten door een niet geschikte stal.

Er moet ook steeds rekening gehouden worden met alle andere omringende omstandigheden. Zo mag er geen overlast zijn voor de buren.

 

Opbouw paardenstal

Paardenstallen hebben een over het algemeen dezelfde opbouw met een betonnen vloer en betonnen tussenwanden in verband met de brandveiligheid (zodat het vuur zich minder makkelijk verspreid tussen de boxen). Natuurlijk worden de paardenboxen niet volledig van elkaar afgesloten, want het onderlinge contact tussen de naburige paarden wordt vaak zo optimaal mogelijk gehouden.

Verder bestaan paardenstallen voor een groot gedeelte uit hout en staalwerk. Meestal vind je per box een paard met daarin voorzieningen voor eten en drinken. Daarbij zijn sommige anderen voorzieningen ook aanwezig meestal stro op de vloer en een liksteen. De boxen worden afgesloten door middel van een deur en traliewerk. Verder vind men in een paardenstal vaak watervoorziening en centrale waterafvoer voor als men schoonmaakwerkzaamheden verricht. Natuurlijk wordt er bij de afwerking gelet op lekkage en winddichtheid zodat de paarden zo veel mogelijk beschut staan.

Paardenstallen zijn er in allerlei formaten en verschillen van één tot soms wel 80 boxen. Veel bedrijven leveren paardenstallen in combinatie met soortgelijke bouwwerken zoals: schuren, garages en blokhutten. Verder zijn er voor de grote paardenstallen andere gespecialiseerde bedrijven die deze paardenstallen leveren aan bedrijven of verenigingen.
Bij maneges zijn de grotere paardenstallen te vinden waar veel paarden in kunnen verblijven, maar ook in dierenpensions bijvoorbeeld vindt men paardenstallen (soms ook stallen voor meerdere soorten dieren) voor het tijdelijke verblijf van paarden. Deze stallen zijn meestal wel verder uitgerust dan gewone paardenstalen. Bijvoorbeeld de extra ruimte voor massale stro opslag, want een hooizolder is vaak niet groot genoeg voor veel paarden.

 

Tip: Prijzen vergelijken


Een paardenstal bouwen is niet eenvoudig en vergt het nodige denkwerk. Laat je zeker bijstaan door een ervaren stalbouwer om er zeker van te zijn dat je paard niets te kort komt. Vergelijk verschillende prijsvoorstellen. Zo kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

 

Online offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

Lees ook
stro bodembedekking paardenstal
De juiste bodembedekking voor een paardenstal
soorten paardenstallen
Soorten paardenstallen
tuinhuis fundering
Tuinhuis fundering
paardenstal kopen of bouwen
Een paardenstal kopen of bouwen: Prijzen
paardenhok
Paardenboxen
paardenstal
Paardenstallen
stallenbouw paard
Stallenbouw
tuinhuis bouwen
Tuinhuis bouwen
bouw plaatsen paardenstal vergunning nodig
Plaatsen / bouwen paardenstal: vergunning nodig?
trekkerhutten
Trekkerhutten
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting