Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Badkamerrenovatie: Hoe start je daarmee? + Tips!

Ben je jouw huidige badkamer flink beu? Tegels in de badkamer die misschien loskomen of gewoonweg veroudert zijn? En is je badkamer toe aan verandering? Dan kun je er voor kiezen om de badkamer te renoveren. Bovendien staat een badkamerrenovatie misschien wel op de nummer één onder de Belgen wat verbouwingen betreft. Een oude badkamer met vieze meubels en weinig luxe is namelijk niet meer aan de orde dezer dagen. Luxe en comfort in de badkamer staan meer en meer op de eerste plaats.

Niet iedereen ziet het in eerste instantie zitten om te starten met een badkamerrenovatie. Een gebrek aan kennis, ervaring of inzicht kunnen vaak boosdoeners zijn. Gelukkig kan je je beroepen op het internet om inspiratie en kennis op te doen, maar ook op vakmannen met ervaring die alles in goede banen kunnen leiden. Wist je overigens dat je met het vergelijken van badkamerrenovatie prijzen tot 30% kan besparen op een aannemer?

Ga snel naar: Voor- en nadelenMethodesTipsVolledige/gedeeltelijke renovatieOffertes ontvangen

 

badkamer renoveren

 

Algemeen: Badkamer renoveren

Wie wil er nou geen nieuwe badkamer die helemaal voldoet aan de trends van de afgelopen tijd? Een volledig nieuwe badkamer kost echter veel geld. Bovendien heeft niet iedereen behoefte aan zo’n grote verbouwing die naast geld ook veel tijd en ruimte in beslag neemt. Kleine veranderingen kunnen daarentegen al voor een geheel moderne look zorgen. Maar ook wanneer jouw huidige badkamer – die er overigens tiptop kan uitzien, beschadigd is, kun je ervoor kiezen de badkamer te renoveren.

Maar wat is een badkamerrenovatie nu eigenlijk precies?

Onder een badkamerrenovatie verstaan we bijvoorbeeld een nieuwe douche, andere tegels, een fijne elektrische vloerverwarming of andere aanpassingen in de badkamer. Bij een badkamerrennovatie gaat het vooral om het creëren van een nieuwe uitstraling door bepaalde objecten ingrijpend te veranderen, te verplaatsen en/of te verbeteren.

Enkele ideeën die je kunt nastreven tijdens een badkamerrenovatie zijn:

  • Een douchewand plaatsen;
  • Het plaatsen van nieuw sanitair;
  • Het vervangen van oude tegels;
  • En plaatsen van nieuwe badkamertegels.

Het is een feit dat bij een badkamerrenovatie heel wat komt kijken. Ben je echter toe aan één of meer van de bovengenoemde ideeën? Maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel hebben we een algemeen stappenplan met alle ins-en outs opgesteld om jou verder op weg te helpen met het renoveren van de badkamer. Ook kan je een offerte aanvragen om te kijken of jouw ideeën uitvoerbaar zijn en bovendien binnen het beoogde budget passen.

 

Voor- en nadelen badkamerrenovatie

Een badkamerrenovatie is natuurlijk prachtig en heeft daarbij nog vele andere voordelen. Toch moeten we je ook op een aantal nadelen wijzen. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld met de voor –en nadelen van een badkamerrenovatie. Op deze manier kun je alle punten afwegen om tot een goed besluit te komen.

Voordelen

  • Door het renoveren van de badkamer stijgt de waarde van het huis;
  • Een badkamerrenovatie is goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe badkamer;
  • In de meeste gevallen is het mogelijk de badkamer in de huidige stijl te behouden, (dit hoeft natuurlijk niet);
  • Met een badkamerrenovatie kun je de huidige badkamer uitbreiden;
  • Nette badkamers die van alle gemakken zijn voorzien, vormen vaak de doorslaggevende factor bij de verkoop van huizen;
  • Vernieuwing van de badkamer is tijdbesparend in tegenstelling tot het installeren van een volledig nieuwe badkamer.

Nadelen

  • Een nieuwe badkamer kan goedkoper zijn dan een badkamerrenovatie vanwege het feit de badkamerindeling in sommige gevallen niet te wijzigen valt;
  • Een badkamerrenovatie is geen nieuwe badkamer. Het is een tijdelijke oplossing, maar gloednieuw zal het niet lijken;
  • Indien je de huidige stijl wilt behouden, kan het zijn dat de fabrikant deze onderdelen niet meer levert. De fabrikant heeft in dit geval de onderdelen reeds uit het assortiment gehaald;
  • Is je badkamer zo oud dat het bijna van ouderdom uit elkaar valt, dan doe je er goed aan om toch een compleet nieuwe badkamer te installeren.

 

Hoe lang duurt een badkamerrenovatie?

Een badkamerrenovatie neemt minder werkdagen in beslag dan een complete badkamer verbouwing. Binnen tien werkdagen zijn de meeste badkamerrenovaties klaar. Het is vanzelfsprekend dat je gedurende de renovatie geen gebruik kan maken van de badkamer. De start van de renovatie wordt overigens wel in overleg bepaald.

Wanneer je ervoor kiest de badkamer zelf te renoveren, ga dan uit van enkele weken tot maanden. Heb je een beetje verstand van klussen? Dan is het mogelijk de badkamer binnen minimaal twee à drie weken te renoveren.

 

renovatie badkamer

Methodiek bij renovaties

Er bestaan 3 verschillende methodes om te renoveren:

  1. Budget: Heb je weinig geld, maar overweeg je toch een badkamerrenovatie? Dan worden hoogstwaarschijnlijk alleen de wandtegels geschilderd en nieuwe vloertegels gelegd. Het grote nadeel hierbij is wel dat deze variant een tijdelijke oplossing vormt en niet voor een langere periode;
  2. Renovatie van de huidige badkamer: Tijdens dit proces wordt er o.a. een nieuw bad, toilet, douche gezet. Bovendien kunnen de leidingen worden weggewerkt en nieuw tegelwerk worden gezet;
  3. De duurste variant: Bij deze oplossing wordt gekeken naar een andere ruimte voor de badkamer. Je huidige badkamer heeft bijvoorbeeld niet genoeg ruimte waardoor er naar alternatieve plekken in huis wordt gekeken. Indien deze renovatie wordt ingezet, verlies je wel ruimte bij andere kamers.

 

Tips bij badkamerrenovatie

Tijdens een badkamerrenovatie kun je ervoor kiezen een compleet nieuwe inrichting te plaatsen of slechts enkele elementen te veranderen. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal aandachtspunten waar men op moet letten. Hieronder hebben we een checklist gemaakt waarmee je de badkamerrenovatie moet kunnen doorkomen.

  • Alternatieve doucheplek: Zorg dat je een alternatieve plek hebt om te douchen tijdens de renovatie;
  • Bad: Het bad is niet langer meer een must-have voor iedere woning. Kies daarom voor een goede (stort)douche;
  • Badkamermeubels: Laat de oude badkamermeubels vervangen door nieuwe meubels. Je zal versteld staan van het prachtige eindresultaat. Sanitair met een lange levensduur is een pre. Wees er overigens wel zeker van dat de badkamermeubels door het trappengat passen;
  • Indeling: Voor praktisch gebruik kun je het beste de indeling veranderen;
  • Nieuwe accessoires: Niet alleen meubels kunnen je badkamer een compleet nieuwe look geven; ook nieuwe accessoires kunnen al ontzettend veel doen. Accessoires, zoals een badkamerspiegel, toilethouder, zeepbakje en dergelijke kunnen de badkamer geheel vernieuwen;
  • Lawaai: Waarschuw de buren voor eventueel geluidsoverlast tijdens de badkamerrenovatie;
  • Leidingen: Check of alle leidingen nog werken;
  • Nieuwe douchecabine: Oude douchecabines zien er vaak lelijk uit en zijn daarom een doorn in het oog. Vervang de oude douchecabine daarom met een nieuwe modernere versie. Bovendien kun je de douche ook een beetje aanpassen door middel van een nieuwe regendouche;
  • Verlichting: Een goed verlichte badkamer is fundamenteel. Plaats daarom kleine spotjes die direct een prettige ambiance creëren. Een verlaagd plafon met verlichting is de beste oplossing voor een prettige sfeer in de badkamer;
  • Ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie;
  • Vervang tegels: Vervang de oude tegels met prachtige nieuwe tegels. Met nieuwe vloer- en wandtegels creëer je een compleet ander aanzicht. Modernere tegels kunnen de badkamer namelijk weer fris uit laten zien.
  • Warm water: Zorg voor een goed warmwatersysteem dat is toegerust op voldoende volume.

Bekijk overigens ook ons badkamerrenovatie stappenplan en uitgebreide checklist bij het renoveren van je badkamer.

 

Wat kan er gerenoveerd worden?

Nieuw sanitair of modernere tegels kunnen de badkamer al een compleet andere uitstraling geven. Er zijn echter nog vele andere manieren om een badkamer te renoveren. Hieronder hebben we een lijstje opgesteld met de meest voorkomende badkamerrenovatie ideeën.

  • Aanbrengen van kitwerk;
  • Aanpassen of aanleggen van afvoer en waterleidingen;
  • De badkamerindeling veranderen;
  • De badkamer opnieuw betegelen;
  • Een douchewand plaatsen i.p.v. een gordijn;
  • Een nieuwe douchecabine zetten;
  • Het egaliseren van de vloer;
  • Het plafond veranderen;
  • Het plaatsen van nieuwe accessoires, zoals spiegels en radiatoren;
  • Leveren en monteren van sanitair;
  • Nieuwe verlichting plaatsen;
  • Plaatsen van nieuwe afscheidingen, zoals muren;
  • Stucwerk van plafons en wanden;
  • Voegwerk.

Of je nu een volledig nieuwe badkamer wil plaatsen of jouw bestaande badkamer deels of volledig wil renoveren. Er komt telkens veel en erg gevarieerd werk bij kijken. Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de badkamerwerken door een professionele badkamerinstallateur in te schakelen. Deze kan niet alleen de werken tot een goed einde brengen. Een vakman kan je ook gepast adviseren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

badkamerrenovatie

Renovatie of verbouwing?

Vaak krijgen we de vraag of mensen voor een verbouwing of juist een renovatie moeten kiezen. Bij een badkamerrenovatie wordt er opgeknapt wat reeds bestond. Als het ware maak je van het oude iets ‘nieuws’. Bovendien is een renovatie duurzamer, goedkoper en beter voor het milieu.

Je kunt dus het beste kiezen voor een badkamerrenovatie wanneer je budget beperkt is. Een renovatie is nog steeds kostbaar, maar is gemakkelijker te doen op een begroting. Bij een badkamerverbouwing moeten namelijk professionals worden ingezet en dit is normaliter vrij prijzig. Toch kun je niet altijd de badkamer blijven renoveren. Indien de badkamer bijna antiek is en niet meer aan de hedendaagse verwachtingen doet, kun je het beste voor een volledige badkamerverbouwing gaan.

 

Wanneer een volledige renovatie?

Een badkamerrenovatie kan gedeeltelijk of volledig worden uitgevoerd. Het is niet altijd een pre om een volledige renovatie te realiseren. Ook een gedeeltelijke renovatie kan in sommige gevallen al genoeg zijn. Zo hoef je bij een goed ogende badkamer er niet alles uit te slopen. Bepaalde onderdelen kunnen meestal nog worden behouden. Dit kan enorm in de kosten schelen. Ontvang een prijs op maat van jouw project via de offertepagina.

Er is dus een groot verschil tussen een volledige en gedeeltelijke badkamerrenovatie. Hieronder kun je lezen of een volledige of juist een gedeeltelijke renovatie geschikt is voor jouw badkamer.

 

Volledige badkamerrenovatie

Bij een volledige badkamerrenovatie komt behoorlijk wat kijken. Niet alleen moeten de leidingen opnieuw gelegd worden, maar ook dient elk hoekje en gaatje gestript te worden. Na een volledige badkamerrenovatie zijn de meeste badkamers dan ook met de uitstraling van een wellnessresort te vergelijken: een prachtig afgewerkte badkamer met de meest luxe meubels.

 

Gedeeltelijke badkamerrenovatie

Het komt natuurlijk voor dat mensen echter tevreden zijn met hun huidige badkamer, maar door omstandigheden toe zijn aan badkamerrenovatie. Een voorbeeld is een beschadiging aan het badkamermeubilair. Dan kun je het beste kiezen voor een gedeeltelijke badkamerrenovatie. Maar ook is het gebruikelijk dat bepaalde onderdelen gewoon toe zijn aan vernieuwing. In dit geval is een gedeeltelijke badkamerrenovatie eveneens de beste optie.

Een gedeeltelijke badkamerrenovatie kan o.a. bestaan uit:

  • Aansluiting van nieuw kraanwerk;
  • Eventuele installatie van badkamer-sanitair, zoals douche, bad of wasbak;
  • Plaatsing van nieuwe vloertegels in de badkamer;
  • Plaatsing van nieuwe badkamermeubels;
  • Renovatie van elektriciteit volgens de meest actuele normen;
  • Renovatie van loodgieterij, zoals vuilwater afvoer of warm/koud water toevoer;
  • Uitbreken van bestaande vloertegels;
  • Vernieuwing van wandtegels.

 

Tip: Vergelijk prijzen

Wil je werken laten uitvoeren in de badkamer? Of het nu gaat om het vernieuwen van het sanitair, het plaatsen van een nieuw badkamermeubel, een volledige badkamerrenovatie, … Ga steeds te rade bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

Badkamer & sanitair: Offertes aanvragen

Via onderstaand formulier kan u online offertes aanvragen bij geregistreerde vakmannen die gespecialiseerd zijn in algemene badkamerwerken, tegelwerken en sanitair. De beste kwaliteit aan de scherpste prijs: Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Gratis, vrijblijvend en snel online aanvragen.
✓ Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
✓ Interieurdesigner werkt samen met 2500+ regionale bedrijven. Jaarlijks 10.000+ afgehandelde opdrachten.


 

 

 

 

 

Lees ook
douchedeur
Douchedeur
badkamer
inloopdouche
Inloopdouches
badkuip
Badkuip: welke moet je kiezen?
douchekop
Douchekop kopen
douches soorten
Douches: Soorten
toiletpot
Toiletpot
badkamer renoveren tips
Stappenplan renovatie badkamer
douche reinigen
Douchekop ontkalken / reinigen
schimmel
Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen
badkamer renovatie
Waarmee rekening houden bij badkamerrenovatie?
jacuzzi
Whirlpool (bubbelbad / jacuzzi)